Több mint 108 ezren érettségiznek idén

Ócsa, 2016. május 3. A matematika írásbeli érettségi vizsga feladatlapjait csomagolják ki az ócsai Bolyai János Gimnázium tornatermében 2016. május 3-án. Középszinten 97, emelt szinten 9 diák érettségizik az idén matematikából a középiskolában. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
73 ezer végzős középiskolás mellett további 36 ezren érettségiznek legalább egy tárgyból a májusi-júniusi időszakban. Együtt csaknem 400 ezer vizsgára jelentkeztek. 
Vágólapra másolva!

Május 5-én pénteken a horvát, német, szerb és szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal megkezdődik a május–júniusi érettségi vizsgaidőszak.

Csaknem 109 ezren 400 ezer vizsgára jelentkeztek Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Oktatási Hivatal előzetes adatai szerint az érettségiket 1170 helyszínen 3190 vizsgabizottság közreműködésével szervezik meg.

Összesen 108 500-an érettségiznek majd,

ebből 73 ezren végzős középiskolások, mintegy 35 500-an pedig legalább egy tárgyból vizsgáznak majd.

A jelentkezők együtt várhatóan 399 300 vizsgát tesznek majd le. Ebből

41 ezer emelt szintű, 358 500 pedig középszintű

érettségi vizsga lesz. 175 tárgyból lesz középszintű, 94-ből pedig emelt szintű érettségi, ha az idegen nyelven tett vizsgákat külön számoljuk – írta az Oktatási Hivatal.

A vizsgafajtákat tekintve:

  • az összes vizsga 88,4 százaléka, 352 900 vizsga rendes érettségi lesz,
  • az alacsonyabb évfolyamokra járó diákok 22 600 előrehozott érettségit tesznek (5,7 százalék),
  • a már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők várhatóan 12.800 ismétlő vagy kiegészítő érettségi vizsgát tesznek (ez a vizsgák 3,2 százaléka),
  • szintemelő vizsgából 7400 lesz (ez a vizsgák 1,9 százaléka), ilyet azok választhatnak, akik már rendelkeznek középszintű eredménnyel.

Fontos dátumok:

  • A vizsgaidőszak kezdete május 5., a vége június 30., a középszintű szóbelik utolsó vizsganapja lesz.
  • Az írásbeli vizsgák május 5-étől május 26-áig tartanak.
  • Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdő időpontja június 8., a végső időpontja június 15. lesz.
  • A középszintű szóbeli vizsgák időszaka a június 19. és 30. közötti időszakra esik.

A mostani vizsgaidőszak lesz a 26. a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszerben.

Tipikus hibák a felkészülés során

A Perfekt Zrt. oktatási szakértője 5+1 tippet adott arra, miként lehet elkerülni a leggyakoribb hibákat az érettségire való felkészülés során.

1. Ne halogassunk!

A felkészülés kulcsa a jó időbeosztás. Minél tovább halogatjuk a tételkidolgozást és a tanulást, annál jobban feltorlódnak a tennivalók, és végül kezelhetetlen mennyiségű információval kell megbirkózni alig néhány nap alatt.

2. Ne bízzuk magunkat kizárólag mások jegyzetére!

Könnyen el lehet csúszni azon, ha nem saját jegyzetekből készülünk fel, és nem olvasunk plusz információkat. Ha nem ismerjük az eredeti anyagot, amelyből a jegyzet készült, előfordulhat, hogy bizonyos információk kimaradnak, vagy dolgokat félreértelmezhetünk.

3. Ne magoljunk egész éjszaka!

A kevés alvás, a stressz és a kimerültség miatt sokkal kevesebb információ ragad meg a fejünkben, cserébe viszont értékes órákat vesztünk, amelyeket alvással is tölthetnénk. Sokkal hatékonyabb lehet a tanulás, ha azt kipihenten tesszük.

4. Ne hagyjunk ki tételeket!

Ha ki is csúszunk az időből, próbáljunk meg minden tétellel megismerkedni a vizsga előtt legalább egy-két átolvasás erejéig. Ne bízzuk a szerencsére, hogy olyan tételt húzunk, amit épp sikerült átnéznünk, hiszen épp ugyanakkora eséllyel kaphatjuk azt is, amit nem tanultunk meg.

5. Ne csak olvassunk, beszéljünk is!

Ha úgy gondoljuk, hogy már tudjuk az anyagot, mondjuk fel magunknak hangosan is a tételt, hogy meggyőződjünk róla: folyékonyan el is tudjuk mondani mindazt, amit megtanultunk.

+1 Legyen B tervünk, ha nem úgy sikerül az érettségi, ahogy szerettük volna

Ha az alapos felkészülés ellenére sem sikerül végül bejutni arra a szakra, ahova terveztük, ne keseredjünk el, hiszen jövőre újra megpróbálhatjuk. Hogy a következő egy évben se kelljen tétlenkednünk, jelentkezhetünk OKJ-s képzésre, amellyel jó alapokat, és plusz pontokat is szerezhetünk a jövő évi felvételihez.