15 évesen is kapott még jogdíjat óvodás kori szinkronjáért

CD lemez, hanghordozó, zene
Vágólapra másolva!
Évente háromszor fizet a magyar művészeknek az Előadóművészi Jogvédő Iroda. A legutóbbi felosztásnál 94 ezer művésznek fizettek ki összesen 2,2 milliárd forintot. A legfiatalabb jogosult 15 éves volt, de még óvodásként készített szinkronja hozott neki pénzt.
Vágólapra másolva!

Ma van a világon a Szellemi Tulajdon Napja, ennek kapcsán számolt be az előadóművészek jogainak képviseletét ellátó Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) arról, mennyi pénzt osztottak szét legutóbb a magyar művészeket megillető jogdíjként. Összesen 2,2 milliárd forintban részesült 94 ezer művész. Ez azt jelenti, hogy átlagosan egy magyar előadó 23 400 forintot kapott.

  • A legmagasabb jogdíjat életkori megoszlás szerint a zenészek között a 30-asok, színészek között a 60-asok vehették fel.
  • A legidősebb művész 1921-ben született, jelenleg is dolgozik egy vidéki színház társulati tagjaként.
  • A legfiatalabb művész 15 éves, akinek az EJI szinkronizálás után fizetett jogdíjat. A televízió sugárzott olyan filmet is, amelyben még óvodásként szinkronizált.
Ma van a Szellemi Tulajdon Világnapja Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Külföldről azonban csak ezer művésznek járt jogdíj, összesen 35 millió forintot osztott szét legutóbb az EJI. Ebből hat előadó, illetve zenekar kapott egymillió forintnál is több jogdíjat, de a díjazottak döntő többségének az 50 ezer forintot sem érte el a külföldről származó jogdíja.

A legtöbb magyar előadóművész a romániai játszások után jutott jogdíjhoz.

A legtöbb jogdíjat az amerikai SoundExchange nevű szervezet játszási listái alapján fizette ki a jogvédő iroda.