Az olasz kormány mentőövet dob az Alitaliának

Vertical Horizontal labour aviation employment
(FILES) This file photo taken on March 15, 2017 shows passengers boarding an Alitalia - Etihad plane on the runway of the airport of Brindisi. Alitalia's workers are voting today on April 24, 2017 on a referendum to find an agreement on job and pay cuts. Prime Minister Paolo Gentiloni warned last week that without the plan's approval "Alitalia will not be able to survive", appearing to rule out government intervention to save the airline. / AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Vágólapra másolva!
Az olasz állam áthidaló kölcsönt nyújt az Alitalia légitársaságnak, hogy mindaddig működni tudjon, amíg nem találnak vevőt a csőd szélére került cégnek. Ezt Carlo Calenda gazdaságfejlesztési miniszter jelentette be szerdán, aki hozzátette: az állam fél évre elegendő pénzt, 300-400 millió eurót folyósít a légitársaságnak.
Vágólapra másolva!

Az olasz sajtóban máris találgatások láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy ki lesz az Alitalia vevője. Egyöntetű vélemény, hogy a Lufthansa, de a német cég hivatalosan még nem mutatta jelét az érdeklődésnek.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Carlo Calenda gazdaságfejlesztési miniszter egy szerdán elhangzott olasz rádióinterjúban arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon a Lufthansa lesz-e a kérő, azt válaszolta, hogy "remélem".

Az Alitalia azután került a csőd szélére, hogy

a légitársaság dolgozói elutasították a cég vezetősége és a szakszervezetek által közösen elkészített mentőcsomagot.

Április elején a légitársaság irányítása, a szakszervezetek és pénzügyi intézetek közös programot dolgoztak ki az Alitalia megmentésére. Ezt véleményeztették a dolgozókkal. Hétfő este vált ismertté, hogy a munkavállalók 67 százaléka elutasította a földi személyzet 1700 fős létszámleépítését és a légi személyzet 8 százalékos bércsökkentését.