Brutális adócsökkentést tervez Trump

Trump
United States President Donald Trump listens after signing the S. 544 the Veterans Choice Program Extension and Improvement Act in the Roosevelt Room at the White House in Washington, DC on April 19, 2017. Photo: Molly Riley/Consolidated/Pool/dpa
Vágólapra másolva!
A Trump-adminisztráció drámai mértékben, 15 százalékra csökkentené a társasági adó kulcsát, a Fehér Ház közlése szerint. Az elnök a vállalkozói terhek enyhítésével ösztönözni próbálja a növekedést.
Vágólapra másolva!

Az adókulcs alacsonyabb lenne annál, mint amit a republikánus vezetés korábban tervezett, és jól tükrözi a Trump-kampányban megfogalmazott célt, amely szerint több mint felével csökkenne a 35 százalékos társasági adókulcs. A bejelentett csökkentés azt jelenti, hogy nagyobb jelentőséget kapott az adószabályok könnyítése az államháztartási hiány csökkentésénél.

A Kongresszus keresztbe fekhet Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Molly Riley

Ezzel az elképzeléssel ugyanakkor szembeszállnak majd a Kongresszus konzervatív képviselői, akik aggódnak az Egyesült Államok adósságának növekedése miatt.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter szerint ugyanakkor az adócsökkentés előnyös az államnak,

hiszen a nagyobb növekedés nagyobb felhalmozást eredményez, és friss bevételeket generál a költségvetésnek.

Mnuchin azt mondta a Financial Timesnak a múlt héten, hogy az adózás átalakítása

akár 2000 milliárd dollár extra bevételt is hozhat,

hozzátéve, hogy a háromszázalékos növekedés mellett a hatás elképesztő lehet. Bár a kormány adócsökkentési terve növekvő államháztartási hiányt mutathat, ez a statikus számítás nem veszi figyelembe, hogy a bővülés hatására az adóbevételek is nőnek – mondta Mnuchin.

Trump megpróbálta a hetekig tartó bizonytalanság után felgyorsítani az adótervek kialakításának folyamatát, szavai szerint szerdán be is jelenthetik a javaslat fő elemeit. A Fehér Ház szerint Trump csapata megvizsgálta a lehetőségeket, mielőtt a 15 százalékos kulcs mellett döntött.

A konkrét törvénymódosító javaslat, vagyis a részletekbe menő normaszöveg kidolgozása még nem várható ezen a héten, Mick Mulvaney, a költségvetési politikáért felelős miniszter június előtt nem készül el a végleges és teljes javaslattal.

Steven Mnuchin Forrás: Picture-Alliance/AFP/Kevin Dietsch

A kormány egy dinamikus gazdasági modellre támaszkodik, ami azt sugallja, hogy a jelentős adócsökkentés nem növeli a deficitet, de a Kongresszusnak több konzervatív forgatókönyvvel kell számolnia az adóügyi vegyes bizottságban. Ha ezekből az derül ki, hogy az adócsökkentés kedvezőtlenül hat az államháztartási hiányra, az komoly fejfájást fog okozni a Kongresszusban.

Demokrata támogatás nélkül ugyanis nem lehet a Szenátuson átvinni olyan adócsomagot, amely a deficitet a tíz éven túli időtartamra kitolja.

Ez azt jelenti, hogy az intézkedés költségvetési hatásainak ennyi idő alatt el kell múlniuk. Ez egyébként meglehetősen népszerűtlen szabály a reformokat sürgető republikánusok körében. A házelnök, Paul Ryan által is támogatott adóreformot úgy kell kialakítani, hogy tízéves távlatban bevételsemleges legyen, vagyis nem lehet tíz éven túl költségvetési hatása, nem lehet hiánynövelő tényező – mindez pedig az amerikai üzleti élet biztonságos működése miatt fontos.