Minden ünnepnap zárva lesznek a szlovák üzletek

család EGYÉB TÁRGY ÉPÜLET farmer felirat fiatal FOTÓ ÁLTALÁNOS kétnyelvű felirat ÖLTÖZÉK reklám ruhabolt ruházati bolt SZEMÉLY TÁRGY üzlet
Párkány (Štúrovo), 2012. március 24. Egy kisgyermekes család áll a Fő tér ruházati boltja előtt, az üzlet kétnyelvű felirata alatt. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás a munka törvénykönyv módosítását, amely így az összes állami ünnepre és a munkaszüneti napra kiterjeszti az üzletek nyitva tartásának tilalmát. A szlovák kormánykoalíció által beterjesztett módosítás most májusban lép hatályba.
Vágólapra másolva!

A boltok nyitva tartásának tilalma Szlovákiában eddig az év négy napjára vonatkozott, az újév napjára, amely egyidejűleg az 1993-ban önállósodott Szlovák Köztársaság megalakulásának a napja, húsvét vasárnapra, illetve karácsonyra, konkrétan december 24-re déli 12 órától és 25-re, az egész nap folyamán.

A vonatkozó jogszabály ezeknek a napoknak a számát bővíti ki

az összes államünnepre és az úgynevezett munkaszüneti napokra, amelyekből együttvéve 16 van évente.

Bolt a szlovákiai Párkányban Forrás: MTI/Nagy Zoltán

A változás alapján például már a jövő év húsvétjának pénteki, vasárnapi és hétfői napján, illetve már az idei karácsony második napján is zárva tartanak a boltok Szlovákiában.

Az üzletek kötelező zárva tartása alól néhány kiskereskedelmi egység teljeskörű kivételt kapott, ilyenek például a benzinkutak, a gyógyszertárak vagy a szuvenír boltok.

Ezen felül a tilalom bizonyos ünnepnapokon - május nyolcadikán, szeptember elsején az alkotmány napján, illetve november elsejei halottak napján - nem vonatkozik majd a virág- és kegyeleti tárgyak árusaira.