Új pénzük van a briteknek

font új font
Liverpool, 2017. március 28. Bemutatják a Brit Királyi Pénzverde által kibocsátott új, 12 szögletű egyfontos pénzérmét Liverpoolban 2017. március 28-án. Az új pénzérme számos olyan biztonsági elemet tartalmaz, amely szinte lehetetlenné teszik a hamisítást. (MTI/AP/Peter Byrne)
Vágólapra másolva!
Új egyfontos érmét mutatott be a Brit Királyi Pénzverde Liverpoolban. Az új érme 12 szögletű, emellett számos olyan biztonsági elemet tartalmaz, amelyek szinte lehetetlenné teszik a hamisítást. 
Vágólapra másolva!

Ez az érme ellentétben a meglepő módon ritkán használt kétfontossal az egyik leggyakoribb váltópénz.

Bemutatják a Brit Királyi Pénzverde által kibocsátott új, 12 szögletű egyfontos pénzérmét Liverpoolban 2017. március 28-án. Az új pénzérme számos olyan biztonsági elemet tartalmaz, amely szinte lehetetlenné teszik a hamisítást Forrás: MTI/AP-PA/Peter Byrne

A font a mai formájában meglehetősen friss, hiszen 1971 előtt nem is tízes számrendszert használtak, a decimális számolásra csak 46 éve tértek át, azt megelőzően a brit pénz a 12-es számrendszeren alapult. A tízes rendszerű fontot tíz éven át újnak hívták – ismerve a brit hagyománytiszteletet,

az a meglepő, hogy ilyen gyorsan napirendre tértek a félpenny, a 48 farthing vagy a sovereign eltűnése felett.

Az érmék külsejét 2008 áprilisában teljesen megváltoztatták, és ezekből az első darabokat az év nyarán hozták forgalomba. Az 1p, 2p, 5p, 10p, 20p és 50p érmék az Egyesült Királyság címerének egyes részleteit ábrázolják, együtt adva ki a teljes címert, a fontokon pedig a teljes címer látható. Az újak megjelenése mellett a régebbi veretek továbbra is forgalomban maradtak.

Az olimpia évében, 2012-ben különleges, olimpiás érméket is kibocsátottak, ezek közül az első ábráját hivatalos pályázaton választották ki.

A pályázaton egy kilencéves kislány magasugrót ábrázoló rajza nyert,

itt lehet megnézni.

A most megjelent új érmének van egy egyedi eleme, amely miatt valószínűleg csak nagyon nehezen lehet majd hamisítani. A királynői arcmás alatt van egy pajzs alakú véset, amelybe hologramot tettek. Ez pedig vagy a font jelét – Ł – mutatja, vagy pedig, ha megbillentjük, akkor az egyes számot kell látnunk.