Élénkülhet a belföldi kereskedelem

apple nagyvállalat székház amerikai
NEW YORK, NY - JUNE 17: The Apple logo is displayed at the Apple Store June 17, 2015 on Fifth Avenue in New York City. The company began selling the watch in stores Wednesday with their reserve and pick up service. Previously the product could only be ordered online. Eric Thayer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A nagy cégek belföldi értékesítésük élénkülésében bíznak. A vállalatok bevétel-várakozása javult ugyan, profitvárakozásaik azonban romlottak az előző negyedévhez képest: átlagosan 2,6%-kal nagyobb árbevétellel, de csupán 1,6%-kal nagyobb nyereséggel számolnak az előttünk álló egy évben.
Vágólapra másolva!

Szerényebb pénzügyi eredményekre számítanak a hazai nagyvállalatok idén, mint tavaly év végén. A K&H nagyvállalati növekedési index eredménye szerint a cégek árbevétel-várakozása javult ugyan, profitvárakozásaik azonban romlottak.

de előrelépés az előző negyedévi 2,3%-os előrejelzéshez képest. A javulás annak köszönhető, hogy a hazai piacon jelentősen, 1,9%-ról 2,5%-ra ugrott a várt bevétel-növekedés mértéke, aminek hátterében egyrészt a belföldi értékesítés élénkülése, másrészt már az MNB inflációs előrejelzése alapján növekvő fogyasztói árak is állhatnak" – részletezte az eredményeket Hodina Péter, a K&H Vállalati értékesítési igazgatója.

Alacsonyabb az export súlya

Az exportpiaci lehetőségeket kissé visszafogottabban látják a cégek az előző negyedévhez képest. „Külpiaci értékesítésből jelenleg a vállalatok harmada (30%) vár bevétel-növekedést, átlagos mértéke azonban 3,3%-ról 3,1%-ra mérséklődött. Ennek oka, hogy

csökkent a külföldi értékesítés aránya:

a vállalatok 60%-a egyáltalán nem tervez idén exportálni, 2016 első negyedévében ez mindössze 40% volt, és további 15%-uknál a teljes árbevétel ötödét sem éri el az exportból származó árbevétel aránya" – tette hozzá a szakember.

Várt árbevétel-növekedés Forrás: K&H

Szerényebb profit

Míg az árbevételt tekintve a tavalyi év végi várakozásokhoz képest optimistábbak a cégek, addig a profitkilátások terén visszafogottabbak lettek: átlagosan 1,6%-kal magasabb nyereséget várnak a cégek, ami messze elmarad a 2016. év eleji 2,2%-tól. „A különböző ágazatok igen eltérő mértékű adózás előtti eredményt valószínűsítenek: a szolgáltató szektorban 0,2%, mezőgazdaságban 0,3%, a kereskedelemben 1,7%, az ipari cégek pedig 2,8%, profitbővüléssel terveznek az idei évre" – emelte ki Hodina Péter.

Várt profitnövekedés Forrás: K&H