Kínai gazdagok indítottak rohamot az amerikai vízumért

renminbi pénz dollár
--FILE--A local Chinese resident shows RMB (renminbi) yuan and US dollar banknotes in Qionghai city, south China' Hainan province, 10 October 2016. The first day of 2017 is when an annual $50,000 quota to convert the yuan into foreign exchange resets, stoking concern there will be a rush to sell the local currency. With tax payments and a regulatory assessment also tightening liquidity in the money market toward year-end, January may bring scant relief as lenders prepare for stronger cash demand before Lunar New Year holidays, which are only a month away. China's markets are seeing renewed pressure in December as the Federal Reserve projects a faster pace of rate increases for 2017 and its Chinese counterpart tightens monetary conditions to spur deleveraging and defend the exchange rate. The declines are capping off a tough year for investors during which bonds, shares and currency all slumped.
Vágólapra másolva!
Megindult a versenyfutás a kínai gazdagok között az amerikai befektetői vízumért. Ezért április 28-án a Kongresszusban arról fognak vitázni, hogy az igényléshez szükséges értékhatárt jelentősen megemeljék.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok az 1990-es évek elején bevezette az EB-5-ös jelzésű vízumot. Az új vízumot a befektetőknek szánták, legfőbb célja az, hogy ezen keresztül lehetővé tegyék a külföldi tőke beáramlását.

Ez élénkíti a gazdaságot, munkahelyeket teremt.

A vízum igénylésénél több kritériumnak is meg kell felelni, de a legsarkalatosabb pontja a minimum befektetési határ, amely

jelenleg 500 ezer dollár (143 millió forint).

Ezt a határt szeretné jelentősen megemelni az amerikai Kongresszus, az új legalsó szint

1,35 millió dollár, azaz 386 millió forint lenne.

A vitát ezzel kapcsolatban április 28-án tartják, így nem csoda, hogy eddig a határidőig szeretné a befektetők jelentős többsége megszerezni a hivatalos papírt.

A vízum nagyon népszerű Kínában. Egyfelől az illegális pénzt ily módon ki tudják menekíteni az országból, másfelől maga a tény is vonzó, hogy egy cég betörhet a tengerentúli piacra.

Rengeteg kínai vásárolna jüanért dollárt Forrás: Imaginechina/Meng zhongde - Imaginechina/Meng Zhongde

Az ázsiai ország befektetőinek eddig is ügyeskedniük kellett, ha le akarták rakni a fél millió dollárt, de az értékhatár megemelése óriási nehézségeket okozna nekik.

Az egyik legnagyobb akadályt az jelenti, hogy egy kínai állampolgár

egy évben csak 50 ezer dollárnyi jüant válthat be az amerikai valutára,

így több ember több éves összehangolt munkája kellett a vízum kiváltásához.

A vízum hatása az Egyesült Államok gazdaságára

Az USA területén egyre több beruházás köszönhető az EB-5-ös vízumnak. A Bloomberg cikke alapján csak a kínaiak eddig legalább 200 ezer új munkahelyet teremtettek, és

14 milliárd dollárnyi befektetés hoztak.

A kínai befektetők leginkább az építőiparban teszik le a névjegyüket, többek között nekik köszönhető a New York-i Hudson Yards vagy a Trump Bay Street.

Ázsiai befektetők építik New York legmagasabb lakóépületét, a Central Park Tower névre keresztelt felhőharcolót is. A 472 méteres monstrum alapjait 2014-ben rakták le, és várhatóan 2019-ben adják át.

Épül a Central Park Tower Forrás: TheXRH/youtube

A kínai kormány próbálja a pénzkiáramlást lassítani, hiszen amerikai kormányzati becslések szerint csak a vízum miatt

mintegy 3,8 milliárd dollár érkezett az országból a 2015-ös üzleti évben.

Ez 85 százaléka annak a tőkemennyiségnek, amely az EB-5-nek köszönhetően az Államokba keletkezett.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Kínából kiáramló összegnek ez csak elenyésző, 0,5 százaléka. Becslések szerint az összes csatornát figyelembe véve

csak 2016-ban 726 milliárd dollárnyi vagyon hagyta el Kínát.