Vágólapra másolva!
Milliárdnyi közlekedési bírság, tízszázalékos keresletnövekedés, számtalan elhízott ember a világban, romlott hússal etették a világot a brazilok. Heti gazdasági összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Milliárdokat szednek be a gyorshajtóktól

Három év alatt másfél milliárd forinttal, kilencmilliárd forintra nőtt a gyorshajtás miatt kiszabott büntetések összértéke.

A megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó KRESZ-szabályok megsértéséért kiszabott bírság 2014-ben 7,552 milliárd forint volt, egy évvel később már 7,993 milliárd forintra, tavaly pedig 8,965 forintra rúgott. Az ORFK tájékoztatása szerint az év valamennyi napján több mint 700 gyorshajtást regisztrálnak és szankcionálnak a rendőrök. Eközben a sérüléssel járó közlekedési balesetek száma is enyhén növekedett, 2010-ben 16 308, 2012-ben 15 174 eset került a nyilvántartásba, tavaly viszont 16 500.

Több lett a bírság Forrás: MTI/Kovács Tamás

A halálos baleseteknél folytatódott a tíz éve tartó csökkenő trend, és tavalyhoz képest egyedül 2013-ban haltak meg kevesebben az utakon – akkor 591 ember, 2016-ban pedig 597. A Véda intelligens kamerahálózat hatékonyságára vonatkozó kérdésekre az ORFK úgy válaszolt: csak két-három év elteltével lehet majd levonni a következtetést, hogy ezek az eszközök mennyire hatékonyan segítik a közlekedők biztonságát.

Tíz százalékkal nőttek a keresetek

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a magyar átlagkeresetekre vonatkozó legfrissebb statisztikáit. Már 273 800 forint a bruttó átlagkereset Magyarországon, ami tíz százalékkal jobb, mint egy éve volt. A nettó keresetek szintén ennyivel emelkedtek.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése volt leginkább hatással. Mivel a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest csak 2,3 százalékkal nőttek, így a reálkereset 7,5 százalékkal emelkedett. A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (525 000 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (171 900 forint).

Varga Mihály a statisztikai hivatal friss adataira reagálva hozzátette:

a nettó keresetek már több mint négy éve töretlenül nőnek.

Kitért arra is, hogy az alkalmazottak létszáma 102 ezerrel, ezen belül a versenyszférában 87 ezerrel emelkedett januárban az egy évvel korábbihoz képest, ilyen mértékű emelkedésre nem volt példa 2001, az adatszolgáltatás kezdete óta. A kiskereskedelmi szektort érintő törvénymódosítási kezdeményezésről kérdésre válaszolva elmondta: még folynak a tárgyalások a szereplőkkel, nincsen döntés, nyitottak az új javaslatokra.

Már egy alkalmazás keresi meg a legmegfelelőbb állást

Három magyar marketingszakember hozta létre az új álláskereső oldalt, ahol hirdetések böngészése helyett elég az adatokat megadni, még önéletrajzot sem kell feltölteni. A profil alapján élőben láthatja az álláskereső, mennyire releváns a tudása, képessége a meghirdetett állásokra.

Lebuktak a brazilok, romlott hússal etették a világot

Óriási botrány rengette meg az amúgy is megrendült brazil gazdaságot: a múlt héten kiderült, hogy több mint 30 húsfeldolgozó nagyvállalat

elfogadhatatlan minőségű vagy szalmonellával fertőzött húst adott el szerte a világban éveken át.

A brazil rendőrség közel 200 telephelyen razziázott, és egy tucat embert letartóztattak, az ügyben a legnagyobb exportőrök is érintettek. A brazil elnök – hogy mentse a menthetőt – sajtónyilvános vacsorára hívta azoknak az országoknak a diplomatáit, ahová a legtöbb húst adják el.

A nyomozás azt is kiderítette, hogy

az érintett húsfeldolgozók több mint 30 kormányzati ellenőrt fizettek le,

hogy ne tegyenek jelentést a valós helyzetről. Körülbelül egy tucat embert vettek őrizetbe, és eddig 30 brazil húsipari nagyvállalatról derült ki, hogy részesei a botránynak. Blairo Maggi mezőgazdasági miniszter teljes körű vizsgálatot ígért, és azt kérte a lakosságtól, hogy ne általánosítsanak az üggyel kapcsolatban.

Michel Temer brazil elnök azon a bizonyos vacsorán Forrás: AFP/Evaristo Sa

Az érintett vállalatok – köztük a legnagyobb exportcégek – egész oldalas hirdetésekben és televíziós reklámokban igyekeznek csitítani a kedélyeket, kérdés, mekkora sikerrel járnak, miközben nap mint nap újabb részletek derülnek ki a megvesztegetésekről. Az érintett húsfeldolgozó gyárak ráadásul iskoláknak is szállítanak Brazíliában. Külföldön pedig Chile, Kína és Hongkong, valamint az Európai Unió azonnal leállította a brazil hús behozatalát.

Magyarországon is elrendelték a Brazíliából érkező hús fokozott vizsgálatát.

Meglett az elhízás legfőbb oka

Soha nem látott mértéket öltött az elhízás a világon. A túlsúlyos emberek száma folyamatosan emelkedik, miközben bolygónk más pontjain több tízmillióan éheznek.

Mindössze minden második ember testsúlya ideális jelenleg a Földön.

A legfőbb ok a gazdasági és szociális globalizáció.

Az 1960-as évekre tehető annak a folyamatnak a kezdete, amikor megnőtt a népszerűsége, hogy olajjal főzzünk. A folyamat nem volt zökkenőmentes, hiszen ekkor az olaj még igazi ritkaságnak számított, csak a háztartások elenyésző részében fordult elő. A hangsúly azonban lassan az állati zsírokról a növényi olajok felé tolódott, a koleszterinellenes háborúban egyre jobban terjedni kezdtek a zsírszegény diéták és a csökkentett zsírtartalmú vagy zsírmentes ételek.

Magyarországon a nehéz magyar konyha „könnyítése” is folyamatosan zajlott, az életszínvonal emelkedésével egyre több lakásban használtak napraforgó- és repceolajat. Napjainkra az olaj olcsó lett, mindenki számára elérhető, és a háztartások jelentős része használja is az ételek elkészítésénél.
Nemcsak az otthoni főzésnél találkozunk rengeteg olajjal, hanem az áruházakban kapható ételek többségének is egyik legfőbb összetevője valamilyen olaj.

Egy kínai legyőzte az Apple-t

Duan Jong-ping néhány éve találkozott az Apple vezérével, Tim Cookkal, akinek akkor még fogalma sem volt arról, kicsoda is Duan. Ma már biztos tudja, elvégre a kínai milliárdos mobilcége megelőzte az Apple-t Kínában.

Méltó vetélytársra akadtak Forrás: AFP/2014 Getty Images/George Frey

Duan a világtól elvonultan élő milliárdos. Karrierjét egy kínai állami elektroncsőgyárban kezdte. 1990-ben hagyta ott a gyárat, amikor Kínában elkezdett épülni a kapitalizmus. Első terméke a Subor játékkonzol volt. 1995-re a Subor eladásaiból egymilliárd jüanos bevétele lett. Utána megalapította a második vállalkozását, a Bubugaót.

A BBK Electronics néven ismertté vált cég népszerű MP3- és CD-lejátszókat gyártott, később a DVD-lejátszók piacán lett világhírű. A Bubugao lett az ország legnagyobb telefongyártója 2000 környékén, fej fej mellett a Nokiával és a Motorolával. Ez alapozta meg az Oppo és a Vivo útját. Bár mindkét céget Duan alapította, a testvérmárkák ádáz versenyt vívnak egymással az indiai és dél-ázsiai piacon.

Negyvenéves korában, 2001-ben Kaliforniába költözött, hogy megfigyelje az Apple-t.

A 2000-es évek második fele vízválasztó volt a BBK életében, esni kezdett az értékesítés. A válságtanácskozások után több üzletágat bezárt, majd a vállalkozó és pártfogoltja, Tony Chen 2005-ben kitalálta, hogy új céget alapít. Az Oppo zenelejátszókat is árult, de 2011-ben áttért az okostelefonokra. A BBK maga alapította 2009-ben a Vivót, Sen Vej vezetésével, aki szintén Duan embere. Induláskor nem volt semmijük: se bejáratott márka, se fantasztikus termék.

A duó együtt több mint 147 millió okostelefont adott el Kínában 2016-ban, miközben a Huawei 76,6, az Apple 44,9, a Xiaomi pedig 41,5 milliót.

Már büntetnek az osztrák hatóságok

A türelmi időszaknak vége, az osztrák hatóságok szigorúan, több tízezer euróra is büntethetnik azokat a magyar fuvarozócégeket, amelyek nem tesznek eleget a január elsején életbe lépett újabb közúti szabályozásnak. Az idei évtől az Ausztriába belépő, ott árut vagy utast felvevő és letevő jármű sofőrjét belépés előtt be kell jelenteni az osztrák hatóságoknak, a sofőrnek pedig meg kell fizetni az osztrák minimálbért az ott végzett munka idejére. A külföldi piacokra szállító magyar fuvarozók körülbelül 65 százalékát érintheti a szigorú szabályozás a WebEye piaci adatai alapján.

Már apró hiányosság esetén is könnyen büntetésbe lehet szaladni.

Egy modern telematikai rendszer adataiból kiolvasható, hogy percre pontosan mikor, melyik országban közlekedtek a cégek járművei. Ausztria nem az első ország, amely a helyi minimálbér kifizetésére kötelezi a külföldi fuvarozó cégeket az adott területen fuvarozással töltött idő függvényében; korábban már Németország, Franciaország és Olaszország is bevezetett hasonló intézkedéseket.

A magyar közúti közlekedési szolgáltatókat tömörítő szakmai érdekképviseletek így már jól ismerik az ebből adódó kihívásokat.

Ha erről tudnának, sokkal többen vehetnék igénybe a csokot

A családok számára járó otthonteremtési támogatás már több mint másfél éve elérhető, azonban tapasztalatok szerint az emberekben még mindig sok a kérdőjel az igénylési feltételek körül. A félreértés a már meglévő ingatlanra vonatkozó szabályozást is gyakran érinti, ami miatt sokan úgy vélik, hogy eleve elesnek a 600 ezer forinttól 10 millióig terjedő támogatástól. Pedig a részletekbe betekintve kiderül, hogy akkor is sikerrel pályázhatunk az akár többmilliós vissza nem fizetendő csokra, ha már rendelkezünk ingatlannal.

Lakáshitelek Forrás: Bankmonitor

Az egyik leggyakoribb félreértés a csok feltételeivel kapcsolatban a meglévő gyerekek esetén alkalmazandó szabályt szokta érinteni, mert ilyenkor a házastársak hajlamosak a saját életkorukat figyelembe venni.

Több példát is összegyűjtöttünk, amelyeken keresztül jobban megérthető, mikor jár az állami támogatás már meglévő ingatlantulajdon esetében.

Magyarország ragaszkodik az internet áfájának csökkentéséhez

Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása után Brüsszelben bejelentette, hogy Magyarország kitart amellett, hogy az internetáfa alacsonyabb legyen. Más országok is támogatják az elképzelést.

A miniszter reméli, hogy majd sikerül olyan kompromisszumot kötni az unióval, amelyben Magyarország megkapja a lehetőséget az internetáfa csökkentésére. Varga beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság az áfa csökkentésére irányuló kezdeményezése keretében szuperkedvezménnyel segítené azokat az országokat, ahol az elektronikus publikációk áfáját 5 vagy 0 százalékra csökkentenék.

Kiderült, miért nem lehetnek vörösek a vörös iPhone-ok Kínában

Az Apple legújabb, 40 országban kapható vörös színű iPhone-ja nem vörös Kínában.

De mit is jelképez a vörös szín? Itt megírtuk.