Tíz százalékkal nőttek a keresetek

Pénz Fizetés salary
Hungarian banknotes and coins, the Hungarian Forints are seen in Budapest on December 29, 2011. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a magyar átlagkeresetekre vonatkozó legfrissebb statisztikáit. Már 273 800 forint a bruttó átlagkereset Magyarországon, ami tíz százalékkal jobb, mint egy éve volt. A nettó keresetek szintén ennyivel emelkedtek.
Vágólapra másolva!

2017 januárjában a bruttó és nettó átlagkereset egyaránt

10 százalékkal nőtt

az előző év azonos időszakához viszonyítva – írja a KSH.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése volt leginkább hatással. Emellett jelentős szerepet játszott az is, hogy többek között

az egészségügyi és a kulturális munkakörökben dolgozóknál is

keresetrendezés történt.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A bruttó bér átlagos mértéke 2017 januárjában 273 800 forint volt, míg a nettó 182 100 forint.

A családi adókedvezményt figyelembe véve ez az összeg még magasabb,

189 900 forintra becsülhető.

Mivel a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest csak 2,3 százalékkal növekedtek,

így a reálkereset 7,5 százalékkal emelkedett.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (525 000 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (171 900 forint).

Varga Mihály a statisztikai hivatal friss adataira reagálva hozzátette: a nettó keresetek már több mint 4 éve töretlenül nőnek.

Kitért arra is, hogy az alkalmazottak létszáma 102 ezerrel, ezen belül a versenyszférában 87 ezerrel emelkedett januárban az egy évvel korábbihoz képest, ilyen mértékű emelkedésre nem volt példa 2001, az adatszolgáltatás kezdete óta. Örömteli, hogy az új munkahelyek elsősorban a versenyszférában jöttek létre, a közszféra létszáma csökkent - jegyezte meg.

A kiskereskedelmi szektort érintő törvénymódosítási kezdeményezésről kérdésre válaszolva elmondta: még folynak a tárgyalások a szereplőkkel, nincsen döntés, nyitottak az új javaslatokra. A miniszter úgy vélte, április végéig van lehetőség döntéseket hozni az ügyben, hogy május elején a parlament elé lehessen terjeszteni a törvénymódosítást.