Hatvan év után értelmetlenné válhat a bankkártya

bankkártya kártyaolvasó kártyaleolvasó mastercard pay pass
Budapest, 2009. szeptember 24. Egy budapesti vendéglátó egységben sajtótájékoztatón mutatták be a technológiát. Az OTP Bank a MasterCarddal együttműködésben elsőként alkalmazza Magyarországon a PayPass érintésnélküli bankkártyás rendszert. Az innovatív kártyatechnológiát a MasterCard 2002-ben vezette be, amely gyors és biztonságos alternatívát nyújt a kisösszegű készpénzes vásárlások helyettesítésére. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
Az azonnali átutalási rendszer 2019-re tervezett bevezetésével nem az lesz a legnagyobb változás, hogy nem kell két órát várni egy autó vagy egy lakás eladása után a pénz megérkezésére, hanem az, hogy lényegében kiiktathatjuk az életünkből a bankkártyánkat. 
Vágólapra másolva!

A banki átutalásoknál 2012 hozta az igazi áttörést, amikor lehetővé vált a napon belüli utalás. Azt megelőzően napokat is igénybe vehetett a pénz célba juttatása. Azóta nagyobb dolgok nem történtek, a négyórás utalás csökkent le mindössze két órára – ami a hétköznapi felhasználók és ügyfelek számára nem hozott érdemi változást.

Ami azonban 2019-től jön, alapvetően írhatja át fizetési szokásainkat, az azonnali átutalással ugyanis egy pillanat alatt célba jut a pénzünk – mondta Gergely Péter, a Bankráció.hu alapító ügyvezetője.

Ez igencsak komoly konkurenciát jelent a bankkártyáknak, hiszen ezzel lehetővé válik, hogy kártya nélkül bonyolítsunk vásárlásokat.

Ma leginkább a mobilapplikációk, telefonnal összekapcsolt számlák, speciális virtuális pénztárcák segítségével bekkelhető ki a bankkártya, ezeknek leginkább a netes vásárlásoknál, fizetéseknél van jelentőségük.

Már ez sem kell feltétlenül Forrás: MTI/Földi Imre

Van, ahol már 44 éve megy

Jelenleg 27 országban már működik azonnali fizetést biztosító nemzeti rendszer, bár hét országban nem érhető el a nap 24 órájában a szolgáltatás. A legelső ilyen rendszert még 1973-ban hozták létre Japánban, majd Svájc követte 1987-ben. A sort csak 1995-ben folytatta Tajvan, azóta viszont felgyorsultak az események – ekkor Magyarországon még két-három nap alatt ment át egy utalás. 2000-ben Izland csatlakozott a három úttörőhöz, majd ettől kezdve szinte minden évben egy-két új ország épített ki azonnali fizetési rendszert, 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban három-három ország is indított ilyet. Jelenleg Magyarország mellett további 14 államban folyik az azonnali fizetési rendszer fejlesztése.

Az azonnali átutalásokkal ezek az ügyletek könnyen elintézhetők lesznek, ráadásul nem is kell majd minden alkalommal bepötyögni a bankszámlaszámunkat fizetéskor, elegendő lesz más adat felmutatása – így akár e-mail-cím vagy telefonszám megadásával is indítható lesz a fizetés.

A biztonság ugyanúgy garantált lesz, mint bármilyen más átutalásnál, és nem kell külön szolgáltatót beiktatni.

Mindez nem lesz persze ingyen, az azonnali fizetés komoly fejlesztést igényel. A várakozások szerint első körben bizonyosan külön díja lesz az azonnali utalásnak. Kérdés, mekkora – egyelőre az úgynevezett Viberrel lehet azonnali utalásokat indítani, ám ez főleg a vállalati szektorban játszik szerepet, a hétköznapi felhasználók számára egyszerűen túl sokba kerül.

A jövőben ugyanakkor az várható, hogy ezek a díjak csökkennek – köszönhetően részben az uniós szabályoknak, amelyek a díjak mérséklését szorgalmazzák, részben pedig a piaci versenynek.