Zár alá vették a világ legnagyobb luxusjachtját Gibraltáron

Sailing Yacht A,  a világ legnagyobb vitorlás jacht Andrej Melnyicsenko orosz milliárdos
ARCHIV - Die größte Segeljacht der Welt, 'Sailing Yacht A' , verlässt am, 05.02.2017 den Hafen von Kiel. (zu dpa Größte Segeljacht der Welt in Gibraltar festgesetzt vom 20.02.2017) Foto: Daniel Reinhardt/dpa
Vágólapra másolva!
Megépíttette a világ legnagyobb luxusjachtját, majd elfelejtette rendezni a számlát egy orosz milliárdos, aki állítólag „meglepődött”, amikor zár alá vették az „A” nevű hajót Gibraltáron. A műtrágyagyárakból meggazdagodott orosz mágnás a világ egyik legrégebbi és legpatinásabb hajógyártó vállalatának maradt adósa az utolsó részlettel, 15,5 millió euróval (4,7 milliárd forinttal).
Vágólapra másolva!

Állítólag „értetlenül és meglepődve” fogadta a hírt Andrej Melnyicsenko orosz milliárdos, miszerint Gibraltáron zár alá vették a világ legnagyobb luxusjachtját, amit egy patinás német hajógyártól rendelt meg tavaly, de

az utolsó részletet, 15,3 millió eurót (4,7 milliárd forint) már nem akarta kifizetni.

A német Nobiskrug még február elején indította el Kiel kikötőjéből a szuperhajót, amely a Big Bennél is magasabb árbócokkal rendelkezik, és hosszabb, mint 13 londoni busz, írja a Guardian.

A hajóra helikopterleszállót, úszómedencéket, diszkót és üvegfenekű részt is terveztek, ahonnan a tengeri élővilágot lehet megfigyelni.

A Gibraltáron lefoglalt luxusjacht Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Reinhardt

A német vállalat a legmodernebb technológiát használta a „Sailing Yacht A” nevű hajónál, amely még egy 2-es erejű hurrikánt is kibír.

A 148 méter hosszú, három liftet is működtető hajón 54 fős személyzet szolgál, és 400 millió euróba került.

A Nobiskrug valószínűleg azért választhatta végső megoldásként a zár alá vételt, mert Melnyicsenko nevében

egy bermudai offshore vállalat volt a megrendelő,

így az oligarcha által vitatott és nem rendezett tételek ellenértékét még jó esetben is csak hosszas pereskedés után kaphatták volna meg.

A hajót egyébként azért indíthatták útnak, mert egyrészt az út egy „utolsó tengeri próbának” számított, másrészt a bermudai cég egy letéti számlán helyezte el a vételár fennmaradó részét. A Gibraltárig tartó út alatt eltelt időben azonban a Nobiskrug és Melnyicsenko összeveszett, ezért vetették végül zár alá a jachtot .

A lefoglalt luxusjacht Forrás: AFP/Keld Navntoft/Keld Navntoft

A gibraltári kikötő vezetője az ügyben úgy nyilatkozott, hogy nagyon sajnálja, hogy le kellett foglalniuk a Sailing Yacht A-t, de szerinte a probléma rendezése így valószínűleg felgyorsítható.

Vélhetően azért foglalták le éppen Gibraltáron a luxusjachtot, mert

így a brit törvények alapján kell rendezni a vitát a megrendelő és a gyártó között.

A több mint 13,4 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező orosz mágnás szóvivője először úgy nyilatkozott, hogy a letétben lévő pénz jogosságát vitatják, és perre mennek, amennyiben nem sikerül egyezséget kötniük a gyártóval. Egyúttal elfogadják, hogy ebben az esetben a brit törvényeket kell alkalmazni.

Később azonban már úgy fogalmazott, hogy

csak „technikai problémáról van szó”, amelyet pár nap alatt megoldanak, és a hajót elengedhetik Gibraltárról.

Az oligarcha nem véletlenül választotta az „A” nevet a hajónak: mint korábban fogalmazott, ezzel a névvel

szeretne minden hajózási lista legelejére kerülni, másrészt felesége, Alexandra neve is „a”-val kezdődik.


A 45 éves mágnás Fehéroroszországban született, a Forbes magazin szerint Oroszországban a 11. leggazdagabb üzletembernek számít, világviszonylatban pedig a 139. helyen áll.

Melnyicsenko fizikusként végzett a Lomonoszov Egyetemen, majd közgazdásznak tanult, pályáját bankárként kezdte. Később szén- és műtrágyaipari vállalkozásokba fektetett, és a 2000-es években gazdagodott meg.