Újabb felminősítés

Varga Mihály ARCKIFEJEZÉS FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré mosolyog politikus sajtótájékoztató SZEMÉLY
Pozsony, 2016. szeptember 10. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az európai uniós (EU) tagállamok pénzügyminisztereinek informális találkozóján tartott sajtótájékoztatóján a pozsonyi Vigadó épületében 2016. szeptember 10-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Felminősítette Magyarország államadósi besorolását a Japan Credit Rating Agency japán hitelminősítő.
Vágólapra másolva!

A devizában kibocsátott hosszú futamidejű szuverén magyar adósság osztályzatát

"BBB" osztályzatról "BBB pluszra" javította a JCRA.

A besorolás kilátása stabil.

A forintban kibocsátott hosszú futamidejű szuverén magyar adósság osztályzatát "BBB pluszról" "A mínuszra" emelte meg a hitelminősítő, az új besorolás kilátása stabil.

A JCRA tavaly februárban változtatott a magyar államadósság besorolásán: akkor csak a kilátást javította, stabilról pozitívra. A japán hitelminősítő ugyancsak javította és Magyarország hitelminősítésével azonos szintre emelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) besorolását.

A JCRA szerint Magyarország felminősítése azt tükrözi, hogy a kormány gazdaságpolitikája hatékonynak bizonyult, jelentősen javította az államháztartás és a pénzügyi rendszer helyzetét, amivel csökkentette a külső adósságot és megerősítette a gazdasági alapokat. A JCRA arra számít, hogy Magyarország gazdasága, államháztartása és pénzügyi rendszere tovább erősödik. A JCRA besorolásában a BBB kategória minden osztályzata befektetésre ajánlott szintet jelent.

Varga Mihály: pozitív kép Magyarországról Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az 1985-ben alapított Japan Credit Rating Agency, Inc. elsősorban a japán befektetők számára készít hitelminősítéseket, továbbá elemzéseket a pénzpiacokról és vállalatokról. A JCRA az Egyesült Államokban, az EU-ban és számos ázsiai országban hivatalosan is bejegyzett és elismert hitelminősítő.

A JCRA az egyik legjelentősebb hitelminősítő a Moody's, a Fitch Ratings és a Standard and Poor's mellett.

A JCRA rendre jobb besorolást ad a magyar államnak, mint a Moody's, a Fitch vagy az S&P.
A nagy hitelminősítőknél pénteken kezdődik Magyarország államadós-besorolásainak idei felülvizsgálati sorozata.

A Standard & Poor's kezdi a magyar szuverén besorolások vizsgálatát. A cég Magyarország első idei értékelési időpontját február 24-re tűzte ki,

ezután augusztus 25-én vizsgálja ismét a magyar adósosztályzatokat.

A Fitch Ratings szintén két dátumot határozott meg: május 12-én, majd november 10-én végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését. A Moody's Investors Service az általa bevett gyakorlat alapján három időpontot jelölt ki: 2017-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 3-án - a Standard & Poor's után egy héttel -, utána július 7-én, végül október 20-án kerül sorra.

A JCRA döntésével pozitív képet adott Magyarországról – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A hitelminősítő jelentésében kedvezően értékelte a tavalyi jó gazdasági teljesítményt, a kormány fegyelmezett költségvetési politikáját, a folyamatosan csökkenő államháztartási hiányt, valamint a kormánynak a szociális partnerekkel aláírt hat éves adócsökkentési és béremelési megállapodását is - mondta a miniszter.