300 ezer forint fölött a bruttó átlagkereset

bankjegy bankjegytömb húszezres papírpénz pénz pénzátutalás bankszámla bank számla pénz fizetés utalás készpénzhasználat
Thousands of large, old Hungarian banknotes are processed at a logistics center at the Central Bank of Hungary in Budapest on February 9, 2012. Hungary's central bank is pulping wads of old notes into briquettes to help heat needy humanitarian organizations, a gesture that has warmed many bodies and hearts amid a deadly cold snap. The central bank has been converting unusable notes into briquettes for the past four years. It takes about 5 million forints (17,000 euros) to make a single one-kilogram briquette. The notes are cut into pieces of 1 to 5 millimeters and then the paper is compressed without any chemicals being added. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Tavaly decemberben a bruttó keresetek 5,7 százalékkal, a nettók 7,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 5,5 százalékos és 7,1 százalékos volt a bruttó és a nettó keresetek éves emelkedése, ezzel átlagosan meghaladták a 305 ezer, illetve 203 ezer forintot.
Vágólapra másolva!

Tavaly január–decemberben a bruttó átlagkereset 263 200 forint volt, 6,1 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése, az egészségügyi és a szociális területen dolgozók részére kifizetett emelt bérkiegészítés, illetve kiegészítő pótlék is hatással volt.

300 ezer forint fölött a bruttó átlagkereset Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

2016-ban a nettó keresetek emelkedése – a személyijövedelemadó-kulcs 1 százalékpontos csökkenése következtében – a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,8 százalék volt.

A decemberi 1,8 százalékos inflációval számolva a nemzetgazdaság egészét számolva 5,4, a közfoglalkoztatottak nélkül 5,3 százalékkal nőttek a reálbérek éves összevetésben.

A vállalkozásoknál a bruttó bérek 4,4, a nettó 6,0 százalékkal nőtt az előző év decemberével összehasonlítva, a költségvetési szférában 8,5, illetve 10,2 százalékos volt a növekedés.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint idén 10 százalékkal nőhetnek a bérek a bérmegállapodás, a minimálbérek 15, a garantált bérminimum 25 százalékos növelése, valamint az egyre fokozottabb szakemberhiány miatt. Ez a várt 2,4 százalékos infláció mellett 7,6 százalékos reálbér-növekedést eredményezhet,

2013-tól 2017 végéig pedig összesen 28,3 százalékkal, közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 32,3 százalékkal nőhetnek a reálbérek.