Közösségi pénzváltót indított egy cég

Svájci frank pénzváltás pénzváltó
Pénzváltás
Vágólapra másolva!
A taxisok és szállodások után a pénzváltók is nekiállhatnak rettegni a közösségi biznisztől. Az Uber és az Airbnb után ugyanis megjelent a Midrate.com a piacon, amely a jutalékmentes pénzváltást igyekszik meghonosítani. A név – középárfolyam – mutatja, mi is az ajánlat. A weblapon akár Facebook-profillal is be lehet jelentkezni, és néhány kattintással meg lehet adni, milyen valutát szeretnénk venni, illetve eladni. Nemcsak euró-forint relációban lehet gondolkoni, akár izlandi koronát is vehetünk horvát kunáért – persze csak akkor, ha vásárlói igényünk találkozik hasonló eladói szándékkal.
Vágólapra másolva!

A budapesti forgalom még nagyjából az eurós váltásban merülhet ki, legalábbis még elég kevesen léptek fel a Midrate-re. Egy vásárló kunát akart venni, ám a tranzakcióra egy hetet kellett várnia, vagyis ha sürgősen kell a valuta, akkor nincs túl sok esély a ritkább pénznemek fellelésére.

Kerestük a weboldal magyarországi kapcsolattartóit, de egyelőre nem kaptunk választ a kérdéseinkre. A kutakodások révén annyit sikerült kiderítenünk a rendelkezésre álló adatok alapján, hogy

a Midrate.com oldalt és a szolgáltatást egy baszkföldi, pamplonai társaság, a Midrate S.L. találta ki.

A történet még 2014 nyarán indult, Magyarországra tavaly nyáron érkezett meg a szolgáltatás, de csak az év végén és inkább az idén indult be a népszerűsítő kampány. Van magyar nyelvű weboldaluk és Facebook-oldaluk, egyéb információ azonban nem nagyon érhető el sem a magyar szervezőkről, sem az anyacégről.

Annyi bizonyos, hogy a szolgáltatás teljesen ingyenes, a nagy újítás pedig kimerül abban, hogy közös platformot alakított ki a cég a valutát eladni és venni akarók számára.

A kívánt összeget – mondjuk 100 ezer forintot – az oldal az aktuális középárfolyamon számolja át a kívánt valutára, majd meg lehet tekinteni az ajánlatokat. A felkínált lehetőségek közül már csak ki kell választani a legszimpatikusabbat – általában a potenciális üzletfél Facebook-profilképe jelenik meg – és mehet az üzenet.

Fülkés pénzváltók, viszlát! Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az adásvétel így a két ember között valósul meg, a cég nem száll be az utalásba, nem fogad be pénzt, nem vált, nem utal. Csak közvetít. Mivel ezek készpénzes ügyletek, nincs felső határa a vételi, eladási ajánlatoknak, hiszen a készpénzes üzletkötés meghatározza az ügylet értékét, reálisan nem mászkálnak tömegek eurómilliókkal a zsebükben.

A működési szabályzat szerint a cég nem számol fel semmiféle díjat, ám nem tartja kizártnak, hogy a jövőben ez változzon. Ez azt jelenti, hogy ha felfut a szolgáltatás, és tömegek használják majd,

akkor némi jutalékot is szednek később, akár a weblap használatáért, akár a mobilapplikáció letöltéséért.

Ez vélhetően alacsonyabb lesz, mint a pénzváltók által alkalmazott árfolyamrés a vételi és eladási ár között, hogy még mindig jobban megérje majd a Midrate. Amint kapunk válaszokat a cégtől, frissítjük cikkünket.