200 ezer körül van az átlagfizetés

NEM HASZNÁLHATÓ!
NEM HASZNÁLHATÓ!
Vágólapra másolva!
Novemberben a bruttó átlagkereset 285 800 forint volt, 8,2 százalékkal nőtt egy év alatt, miközben a nettó átlagkereset a személyi jövedelemadó szabályainak változása miatt 9,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal. Októberben 5,4 százalékkal nőttek a bruttó és 7,0 százalékkal a nettó átlagkeresetek.
Vágólapra másolva!

A családi kedvezményt is figyelembe véve

197 200 forintra

becsülhető a novemberi nettó átlagkereset.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva az átlagos bruttó kereset meghaladta a 300 ezer forintot, a

és 10,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Forrás: MTI/Faludi Imre

A vállalkozásoknál 7,1 százalékkal nőttek a bruttó és

8,7 százalékkal a nettó keresetek,

míg a költségvetési szférában foglalkoztatottaknál 10,5, illetve 12,2 százalékos volt a bruttó és a nettó keresetek éves emelkedése tavaly novemberben.

Sok volt a prémium

A keresetek növekedését az egyszeri, nem rendszeres prémiumok, jutalmak novemberi kifizetése némileg megdobta, a rendszeres bruttó fizetések novemberben 7,4, a nem rendszeres juttatások 15,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a közfoglalkoztatottak nélkül számolva.

Különösen

38 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, míg a rendszeres bérek éves emelkedése is 9,6 százalékos volt. A teljes munkaidőben a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál a rendszeres bruttó bérek 6,7, a rendkívüli kifizetések 9,4 százalékkal emelkedtek.

A biztosítási szektor menetel tovább

Novemberben a pénzügyi és biztosítási szektorban 537 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, 7,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de az energia szektorban, az áram- és gázellátás terén ennél is többet

548 ezer forintot lehetett átlagosan megkeresni,

amitől nem sokkal marad el a gyógyszeripar 546 ezer forintos átlaga. Mindent ver azonban a kőolaj feldolgozásban és kokszgyártásban kimutatott 897 ezer forintos átlagfizetés.

Forrás: Thinkstock

Az iparban átlagosan 324 ezer, az építőiparban 210 ezer forint volt a novemberi bruttó átlagkereset.
A költségvetési szektoron belül az egészségügyben 22,5 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset, amivel 281 ezer forint lett, a közigazgatás és védelem terén 9,9, az oktatásban 11,0 százalékos volt a béremelés.

Az alkalmazásban állók száma egy év alatt 68 ezerrel nőtt novemberre és 2 millió 986 ezer volt, azaz visszaesett a júliusi 3 milliót meghaladó csúcsról.

Négy éve nőnek a keresetek

Negyvenhét hónapja, közel négy éve folyamatosan emelkednek nemcsak a bruttó, hanem a reálbérek is - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

Elmondta, az elmúlt év első tizenegy hónapjában a reálbér emelkedés 7,5 százalék volt, ez alapján mindenki

egy havi bérrel többet tud hazavinni,

a vállalkozásoknál 6,8, a közszférában 10 százalék felett volt a reálbér növekedése.

Cseresnyés Péter hangsúlyozta, hogy a tavaly novemberben megkötött bérmegállapodás hatása a januári munka után kapott februári kifizetésnél már látszani fog.

Cseresnyés Péter azt mondta négy éve nőnek a bérek Fotó: Mudra László - Origo

Hozzátette: a tavaly novemberi megállapodás nemcsak a bérekről szól, hanem jelentős adócsökkentést is tartalmaz, 2017-ben a munkabérre rakódó adóterhek 5 százalékponttal mérséklődnek. Ez a cégeknek lehetőséget ad arra, hogy ne csak az alacsony, hanem a magasabb bérkategóriában is tovább emeljék a fizetéseket 2017-ben.

Akár 10 százalékkal nőhetnek idén a bérek

Várakozásaink szerint idén 10 százalékkal nőhetnek a bérek a bérmegállapodás, a minimálbérek 15 százalékos a garantált bérminimum 25 százalékos növelése, valamint az egyre fokozottabb szakember hiány miatt – mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Így a várt 2,3 százalékos infláció mellett 7,7 százalékos reálbér növekedést eredményezhet.

Egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani

a következő években is, amit az elmúlt hónapokban folytatott bértárgyalások – egyes esetekben kétszámjegyű bérmegállapodások - is tükröznek, miközben egyes ágazatokban folyatódik az életpályamodellek bevezetése – mondta az elemző.

Forrás: AFP

Az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, a devizahitelek rendezése során kiszámíthatóvá váló törlesztőrészletek, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt a következő években

a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje,

amit az idei év elején némileg ellensúlyozhatnak az elhúzódó extrém hideg időjárás miatti magasabb energiafogyasztás és energiaszámlák.