Az áfacsalók tavaly 100 milliárdos kárt okoztak az államkasszának

adócsalás, pénzbehajtás, számla, számlatömb
Már annak is van érezhető gazdasági hatása, ha nagyobb az adófegyelem
Vágólapra másolva!
Több mint 6200 jogsértést tár fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2016-ban, a kár 110 milliárd forintra rúg - írja a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője a lapnak elmondta, hogy a legnagyobb kihívást tavaly is

a közteherviseléssel kapcsolatos visszaélések leleplezése jelentette.

Az esetek közül 2600 alkalommal kezdtek vizsgálódásba költségvetési csalás miatt a pénzügyi nyomozók, az ügyek együttesen

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az áfacsalások elkövetői az utóbbi időkben nemigen változtattak módszereiken. A bűnügyi tapasztalatok azt mutatják, hogy a visszaélések továbbra sem korlátozódnak egy-egy termékre: a tettesek azt figyelik, mely árucikkek azok, amelyekkel adott időpontban a legnagyobb hasznot érhetik el - közölte a szóvivő, aki szerint így az elkövetők egyszerre akár több típusú termékkel is folytathatják illegális üzleteiket.

Az áfacsalásra leginkább

azokat a cikkeket használják fel, amelyek ömlesztve szállíthatók,

egyedi azonosításuk nehézkes, vagy egyáltalán nem lehetséges. Lényeges az is, hogy a portékát az ország egész területén keressék a fogyasztók, emiatt a raktárakban is bőven akadjon belőle - írta a Magyar Idők.

Sárközi Alexandra azt is közölte a lappal, hogy az adóhatóság pénzügyi nyomozói tavaly az élelmiszerek piaca mellett a munkaerő-kölcsönzésben is sok gyanús esetet észleltek.