Három éves csúcson a decemberi infláció az euróövezetben

graph value math finance business growth marketing progress presentation statistcs diagram data green chalkboard empty chalkboard blank chalkboard tabula rasa wooden frame isolated design blank education chalkboard texture school board empty background fr
statisztika statistics
Vágólapra másolva!
Tavaly decemberben az euróövezetben 2013 szeptembere óta a legnagyobb mértékben, 1,1 százalékra emelkedett a fogyasztói árak éves növekedésének a mértéke a novemberi 0,6 százalékról. 2015-ben 0,2 százalék volt az éves áremelkedés.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióban decemberben 1,2 százalékra emelkedett az infláció a novemberi 0,6 százalékról. Egy évvel korábban 0,2 százalék volt az infláció. Novemberhez képest az euróövezetben és az Európai Unióban is 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak 2016 decemberében.

Az euróövezetben energiaárak nélkül 1,0 százalékos volt az éves és 0,4 százalékos a havi áremelkedés decemberben. Az energiaárak éves bázison 2,6 százalékkal, novemberhez képest 1,8 százalékkal emelkedtek.

Emelkedő infláció Forrás: Origo

Negatív inflációt decemberben Bulgáriában regisztráltak, 0,5 százalékosat, valamint Írországban 0,2 százalékosat és Romániában 0,1 százalékosat. A legmagasabb infláció decemberben Észtországban volt, 2,4 százalékos, illetve Belgiumban 2,2 százalékos, a Cseh Köztársaságban és Lettországban pedig 2,1 százalékos.

Litvániában 2,0 százalékkal, Magyarországon az Eurostat közleménye szerint 1,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak tavaly decemberben éves alapon, az előző havihoz képest pedig 0,4 százalékkal.