Szinte égeti a pénzt a Tesla az új modell miatt

tesla model 3
Vágólapra másolva!
A Tesla közétette a második negyedéves jelentését, amiből kiderül, hogy óriási pénzeket áldoznak a 3-as modell felfuttatására. A részvények árfolyama azonban rohamosan emelkedik, mert olyan forradalmi ötletekkel rukkolt elő Elon Musk, mint a napelemes cserép és az elektromos kamion.
Vágólapra másolva!

A Tesla vezetője, Elon Musk gyakorlatilag elengedte a pénzügyi vezetők kezét a Tesla 3-as modellel kapcsolatban, hiszen a járműnek – kerül, amibe kerül – sikeresnek és elérhető árúnak kell lennie. Jelenleg egy modell 35 ezer dollár.

Ez átszámolva 9 millió forint.

Az olcsóságnak azonban ára van, ez nagyon jól látszik a Tesla frissen közzétett második negyedéves jelentésében - írja a Bloomberg.

Ebből kiderül, hogy összesen 1,16 milliárd dollárnyi készpénzt élt fel a vállalat,

hogy minél olcsóbban tudja kínálni a 3-as modellt, és növelje akkumulátoros erőforrásaik eladását.

A Tesla model 3 Forrás: Tesla

Ez a készpénzkiáramlás rekord nagyságú a cég történetében, pedig a Tesla korábban is aktívan élt ezzel a módszerrel.

A techóriás készpénzállománya még így is 3 milliárd dollár,

de szakértők szerint hamarosan tőkeemelésre lesz szükség a cégnél a likviditási-ráta egyensúlyban tartása miatt.

Ezek ellenére a befektetők nem lehetnek elégedetlenek, hiszen korunk Vasembere óriási bevételt vár a modelltől, ha azok elterjednek, ráadásul Musk több új, forradalmi bejelentést is tett.

Napelemes cserép

A Tesla forradalmasítaná a napelemek piacát is. Nem a jelenleg elérhető, ormótlan technológiát fejlesztik tovább,

hanem a cég gyakorlatilag cserépméretű panelekkel fedné be a házak tetejét.

Az így kapott napelemes borítás esztétikus, alig lehet megkülönböztetni a hagyományos cserepektől.

Többféle színben is lehet majd a napelemes cserepeket kapni Forrás: tesla.com

Emellett több fontos tulajdonsággal is rendelkezik:

  • Nem marad el hatékonyságban a hagyományos napelemtől, ráadásul nagyobb felületen lehet befedni a Tesla-cserepekkel a házat.
  • Olcsóbb, mint a hagyományos cserepek. A Bloomberg számításai szerint egy négyzetméternyi tető cserép lefedése átlagosan 500 dollárba kerül, ami alá tud menni a Tesla, igaz a kiépítési költségek megdobhatják az árat.
  • Ellenállóbb anyagból készül, mint a forgalomban lévő cserepek.

Elektromos kamion

Elon Musk tervei messze túlmutatnak azon, hogy mindössze elektromos autókat állítson forgalomba. Emiatt a Tesla vezérigazgatója most újabb meglepő bejelentést tett:

Szeptemberben bemutatják az elektromos kamiont is.

A kamion azonban egyelőre csak prototípus lesz, a vásárlók számára 18-24 hónap múlva lesz elérhető. A hosszútávú tervek között a Tesla a jelenlegi luxusautója és a 3-as mellé tervezi terepjáró (pickup) és sportautó gyártását is.

Reagált a piac

Az elemzők teljesen odavannak az Elon Musk által vázolt jövőképtől. Bár a cég az utóbbi hetekben leginkább a 3-as modell révén került be a hírekbe, ez nem azt jelenti, hogy más fejlesztőcsapatok nem dolgoznak aktívan és eredményesen.

Száguld a Tesla és annak részvényei is Forrás: Tesla

A részvények a bejelentést 325,89 dolláron álltak a Nasdaq zárásakor. Ezzel a cég értéke is megugrott, már 49,6 milliárd dollárosra becslik.

Ezzel a Tesla maga mögé utasította a General Motorst.

Ráadásul a nem-amerikai tőzsdéken a részvény tovább szárnyal, délben újabb 6,8 százalékot emelkedve már 348 dollárnál jár az árfolyam.