Kemény negyedévük volt a technológiai papíroknak

Nasdaq
Vágólapra másolva!
Elkezdett elpártolni a tőke a technológiai szektor papírjaitól a második negyedévben, miután az iparág részvényei korábban lendületesen emelkedtek. Ráadásul az idei június egy éve nem tapasztalt rossz hónap volt a technológiai cégeknek.
Vágólapra másolva!

Összesen 2,75 százalékot gyengült júniusban az S&P 500 technológiai indexe, miután pénteken, a hónap utolsó kereskedési napján, 0,1 százalékos mínuszt hozott össze a mutató – írja a Financial Times. Noha ezzel az index még mindig 16,4 százalékos pluszban van ebben az évben, utoljára éppen tavaly júniusban produkált ilyen rossz hónapot az amerikai technológiai szektor.

Az alapvetően technológiai vállalatokat tömörítő Nasdaq index jobban szerepelt. Csupán 0,9 százalékot süllyedt júniusban, amivel azonban

megtört egy hét hónapja tartó emelkedési szériát.

Ezzel együtt a Nasdaq Internet index 1,1 százalékot zsugorodott, amivel az idei első mínuszos hónapot hozta össze.

Javuló bankok

Összességében az látszik, hogy

a pénzügyi szektor tudott profitálni a részvénypiaci átrendeződésből.

Noha az S&P 500 pénzügyi cégeket tömörítő alindexe szintén gyengült pénteken, mindent összevetve 6,3 százalékos pluszban fejezte be a hónapot. Ez pedig a legjobb havi teljesítménynek számít a novemberi – az elnökválasztást követő – rali beindulása óta.

Az S&P 500 index teljesítménye Forrás: Investing.com

A pénzügyi cégek felfutását nagyban segítette, hogy minden jelentős vállalat átment az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed stressz tesztjén, megnyitva ezzel a kaput a részvény-visszavásárlások, illetve az osztalékfizetések előtt.

Noha a világ nagy jegybankjainak szigorú hangvétele hozzájárult ahhoz, hogy a szélesebb amerikai részvénypiac leforduljon a június közepén elért csúcsokról,

egyes elemzők szerint még nem beszélhetünk a rali végéről

– az S&P 500 index egésze immáron a hetedik egymást követő hónapban mutatott izmosodást.

Óvatos remények

A legfontosabb tényező, amely megágyaz a részvénypiacok további erősödésének, a kedvező gazdasági háttér – hangsúlyozta John Higgins, a Capital Economics vezető piaci közgazdásza. Ezzel együtt a cégnél úgy számolnak, hogy az amerikai kötvényhozamok további emelkedést mutatnak majd, ahogy a gazdasági növekedés – még az alacsony infláció mellett is – indokolja a magasabb kamatokat.

Mindazonáltal jól érzékelhető, hogy

van némi idegeskedés a befektetők körében a részvénypiac jövőjével kapcsolatban.

A Goldman Sachs például nemrégiben megemelte a S&P 500 év végi teljesítményére vonatkozó előrejelzését – 2300-ról 2400 pontra –, de a banknál jelezték, elsősorban oldalazást várnak a mutatótól az év második felében.

Érdemes óvatosan kezelni a ralit Forrás: AFP/Adek Berry

Más elemzők azonban még ennél is óvatosabbak. Noha a Bank of America Merrill Lynch közgazdászai nem látják jelét annak, hogy a jelenlegi mostani ciklus a közeljövőben hirtelen véget érne, mégis figyelmeztetnek,

immáron több mint nyolc éve vagyunk benne a történelem második leghosszabb bikapiaci időszakában.

Ráadásul már látszanak a klasszikus jelek, melyek a ciklus végére utalnak: igen magas részvénypiaci értékeltségek, lapuló hozamgörbe, növekvő adósságok, valamint az egyre szigorúbb hangot megütő Fed. Mindezek alapján pedig érdemes óvatosnak lenni a felívelő indexek mellett is.