A legkorruptabb beruházás botránya - és sok minden más, ami a héten történt

putyin orbán viktor
Vlagyimir Putyin szerint Magyarország egy megbízható partner
Vágólapra másolva!
Magyarországon járt az orosz elnök: Vlagyimir Putyin Orbán Viktor miniszterelnökkel főként gazdasági témákról tárgyalt Budapesten. A kormány nyilvánosságra hozta az uniós korrupció elleni hivatal jelentését a 4-es metróról. Minden idők legnagyobb korrupciós botránya a Demszky-időszak alatt történt, a jelentés név szerint is említi Medgyessy Péter felelősségét. Tavaly év végén már majdnem 4,5 millióan dolgoztak Magyarországon a KSH szerint. A dízelbotrány ellenére tavaly Volkswagenből adtak el a legtöbbet. Ez volt a héten a gazdaságban. 
Vágólapra másolva!

Már több mint 4,4 millióan dolgoznak

2016 negyedik negyedévében a foglalkoztatottak száma 4 millió 411 ezer volt, 3,6 százalékkal (152 ezer fővel) több mint egy évvel korábban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint

a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 76 ezer fővel, 205 ezerre csökkent.

A tavalyi év egészét nézve a foglalkoztatási ráta a 15–64 évesek körében 66,5 százalékra emelkedett.

A foglalkoztatottak létszáma tavaly átlagosan 4 millió 352 ezer volt, 141 ezerrel több a 2015-ös adatoknál.

Átrendeződés jöhet a munkaerőpiacon

Elemzők szerint folytatódhat a foglalkoztatottak számának növekedése, illetve a munkanélküliek számának csökkenése ebben az évben, a munkaerőpiac szerkezete pedig kedvező irányba mozdulhat.

3 százalékkal nőhet a magyar gazdaság

A tavalyi 2 százalék után idén 3 százalék körüli lehet a magyar GDP növekedése, közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb prognózisában. A cég szerint

  • a bruttó bérek emelkedése gyorsulni fog,
  • így az infláció is 2 százalék fölé gyorsul,
  • idén is 7 százalék körül lehet a reálkereset-növekedés, míg
  • a fogyasztásbővülés ismét 4-5 százalékkal bővülhet.

Putyin az Origónak: Megbízhatóan érkezik a földgáz

Van esély arra, hogy létrejöjjön az európai béke alapfeltétele, a kiegyensúlyozott és stabil kapcsolat Oroszország és Európa, Oroszország és az Európai Unió között, jelentette ki Orbán Viktor a Vlagyimir Putyinnal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor Fotó: Hirling Bálint - Origo

A magyar miniszterelnök és az orosz elnök főleg gazdasági témákról tárgyalt csütörtökön.

Az orosz földgáz „mindig 100 százalékosan és megbízhatóan” meg fog érkezni a magyar piacra,

jelentette ki Vlagyimir Putyin az Origo kérdésére. Hozzátette, hogy Moszkva nem tűzött ki politikai célt arra vonatkozóan, hogy az orosz gáz ne Ukrajnán keresztül érkezzen, ha ez az útvonal gazdaságilag kifizetődő és megbízható. (Az Origo percről percre tudósított Vlagyimir Putyin budapesti látogatásáról.)

4-es metró: kiadta a kormány az OLAF-jelentést, ez a rendszerváltás utáni legnagyobb korrupciós botrány

Nyilvánosságra hozta a kormány a 4-es metró OLAF-jelentését teljes terjedelmében. Az unió korrupcióellenes hivatala szerint több, mint 200 milliárd forintot elcsaltak, elloptak vagy szabálytalanul használtak fel az MSZP-SZDSZ kormányzat idején. Az OLAF jelentésének fedlapján érintettként

  • Medgyessy Pétert,
  • a budapesti önkormányzatot és
  • az Alstomot

külön megnevezik. Mint arról az Origo is beszámolt, összeférhetetlenség, fejetlenség jellemezte a metróberuházást az OLAF jelentése szerint. A dokumentum szerint

a szabálytalan szerződések a beruházás 60 százalékát teszik ki – 452,6 milliárdból 272,8 milliárd forintot.

Gyakorlatilag minden kifogásolható ügy Demszky Gábor főpolgármestersége idejére esett.

Varga Mihály: Kiemelkedő gazdasági növekedés és bérrendezés évei jöhetnek

A hitelezés élénkülését várja a kormány a bankrendszer terheinek csökkentésétől. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek azt mondta, hogy 500 milliárd forinttal nőttek tavaly 2015-höz képest az adóbevételek, idén pedig mintegy 17 milliárddal csökkenhetnek a bankrendszer terhei, amitől a hitelezés élénkülését várja a kormány. Azt mondta, hogy a bérrendezés, azaz, a fizetésemelés évei jöhetnek.

Madárinfluenza: eddig 1,2 milliárd forintot fizetett ki az állam

A több mint 3 milliárd forintos közvetett termelői kárból eddig 1,164 milliárd forintot fizetett ki az állam kártalanításként a gazdálkodóknak a madárinfluenza miatt, írta a szerdai Magyar Hírlap.

1,2 milliárd forintot már kifizetett az állam Forrás: MTI/Rosta Tibor

A madárinfluenza miatt eddig több mint 3 millió baromfit pusztítottak el az állategészségügyi hatóságok Magyarországon.

Az állam száz százalékban megtéríti

a kiirtott baromfik piaci értékét és a megsemmisített takarmány költségét.

Több mint tízezer embert tiltottak el a cégügyektől

2016-ban több mint 13 ezer magánszemélyt tiltottak el a cégvezetéstől, ezzel 30 ezer felé emelkedett az eltiltottak száma. Az Opten szerint a cégbíróság jellemzően – jogerősen megállapított – ki nem elégített hitelezői követelések és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket a cégügyektől.

Irreális kezdőbérre számítanak a budapesti diákok

Amikor a friss diplomások rászabadulnak majd a magyar munkaerőpiacra, sokan közülük csalódni fognak, ahogy szembesülnek a kereseti lehetőségekkel: az Origo tudósítójának egy szakkiállításon többen nagyságrendileg nettó 100 ezer forinttal többet gondoltak a várható átlagos kezdőbéreknél, mint a valóság.

Bruttó 270 ezer forint volt az átlagbér 2016-ban

Egy felmérés szerint

Magyarországon 2016-ban a havi bruttó átlagfizetés 270 ezer forint volt,

10 ezer forinttal több, mint egy évvel korábban. Tavaly is Budapesten voltak a legmagasabb fizetések, derült ki a Workania állásportál által működtetett Fizetések.hu bérfelméréséből.

Bruttó 270 ezer volt tavaly az átlagbér Forrás: MTI/Faludi Imre

A fővárosi bérek átlaga elérte a 350 ezer forintot, növelve ezzel a Budapest és az ország többi része közti bérszakadékot.

Ennyivel drágább a gázszámla a januári hideg miatt

Minden egyfokos napi középhőmérséklet-csökkenés 2,1 millió köbméterrel növeli a magyarországi gázfogyasztást. Egy átlagos háztartás 32 köbméterrel több gázt használt az év első 25 napján, mint tavaly. A statisztikai hivatal által közétett gázárat alapul véve

háztartásonként átlagosan mintegy 3260 forint pluszköltséggel járt az extrém hideg.

Ismét 310 forint alatt az euró

A héten erősödött a forint árfolyama: a magyar fizetőeszköz hétfőn még 311 felett zárt az euróval szemben, azonban péntekre az MNB hivatalos devizaárfolyamai szerint a 310-es szint alá erősödött. Péntekre a dollárral (287,82), a svájci frankkal (289,06) és angol fonttal (359,31) szemben is erősödött a forint árfolyama.

Ez is a magyar gazdaságban történt:

  • 2016-ban jelentősen esett a villanyszámlával tartozók száma, és a lejárt hátralékok is csökkentek, a földgázszámlával tartozók száma viszont nőtt.
  • Átlagosan 30 százalékos emelés várható 2019-ig a vasútnál, a postánál, a Volánoknál, a vízközműágazatban, valamint a rehabilitációs intézményeknél.
  • Januárban rekordot döntött a magyar tőzsde: a BUX január 10-én beállította újabb csúcsát 33 031 ponttal, és egész hónapban a tavaly év végi 32 ezer pontos záróérték felett mozgott.
  • Két világmárka is Budapest mellett döntött: a Hilton és a Marriott hotellánc is új magyarországi franchise-szálloda megnyitásáról számolt be.
  • Nagy változást hozott a február a Tescónál: szerdától bevásárlótáskák nélkül szállítják házhoz az online rendelt termékeket.
  • A foci pörgeti a sportfogadást: a Szerencsejáték Zrt. becslése szerint tavaly a teljes árbevétel 44 százaléka származhatott sportfogadásból.

Frankfurt erősödik

A brexit után erősebb európai pénzügyi központok jönnek létre, fokozatosan átvéve London szerepének egy részét.

A nyertesek Frankfurt és Dublin lehetnek,

az eddigi bejelentések szerint a londoni Cityből már most több ezer főt helyeznek át ide. Frankfurt az Európai Központi Bank és a tőzsdefelügyelet jelenléte miatt, Dublin pedig az kedvező adózás és a földrajzi közelség miatt lehet vonzó célpont.

Drágult és nőtt az euróövezet

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatai szerint januárban 1,8 százalékra gyorsult az infláció az euróövezetben a decemberi 1,1 százalékról. Viszont

gyorsult a gazdasági növekedés

az Európai Unió egészében és az euróövezetben: 2016-ban

  • az euróövezetben 1,7 százalékkal,
  • az Európai Unióban pedig 1,9 százalékkal

nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest.

Oroszország újra felkerült a befektetők térképére

Az orosz gazdaság lassan kilábal a recesszióból: a tőzsdei indexek emelkedtek, a rubel erősödött, és a makrogazdasági mutatók javultak. A Die Welt szerint az utóbbi hónapokban jelentősen nőtt a befektetők érdeklődése az orosz vállalatok tőzsdei értékpapírjai iránt.

Letaszították a trónról a Toyotát

A dízelbotrány sem tudta megrendíteni a Volkswagent: tavaly sikerült a világpiacon vezető pozíciót kiharcolnia, így megelőzte a Toyotát, amely négy éven át tartotta a világelső címét.

Előzött a Volkswagen Forrás: AFP/Lluis Gene

A Volkswagen felfutása mögött főként a kínai eladások brutális emelkedése áll.

Túlhajszolják magukat a japánok

A túldolgoztatás miatti sok öngyilkosság után a japán kormány 100 órában maximálná a havi túlórák számát. A halálba dolgozást jelentő úgynevezett „karosi” ellen azért próbálnak fellépni, mert

a túlhajszoltság miatti öngyilkosságok száma évente több ezerre tehető.

Véget ért egy korszak a világgazdaságban

A régi elképzelés, amely szerint Kína a világ olcsó gyáraként funkcionál, immáron nem állja meg a helyét, derült ki az IHS Markit globális felméréséből, amelyet beszerezési vezetők között végeztek el. Az emelkedő bérek ugyanis az elmúlt években átrendezték a kínai terepet.