Ki fizeti a drónkárokat?

drónfelvétel, Balaton, újév, Szigliget
Vágólapra másolva!
Február elején egy irányíthatatlanná vált drón betörte egy autó szélvédőjét Budapesten, a Szabadság hídnál. Ez az eset is rávilágít a drónok használatával kapcsolatos kérdésekre. Senki sem sérült meg, de anyagi kár keletkezett, erről eddig kevés szó esett a médiában – hívta fel a figyelmet Kádár Péter, a Groupama Biztosító nem-életbiztosítási igazgatója.
Vágólapra másolva!

Több ezer drón járja már a magyar légteret. Jelenleg Magyarországon a hatályos jogszabályok szerint a drónokat mindenki

csakis eseti légtérengedély birtokában reptetheti, a tevékenység kizárólag a drónra kötött felelősségbiztosítás megléte esetén végezhető.

Utóbbi jelentőségét támasztja alá a Budapesten történt eset is: egy nagyobb súlyú eszköz reptetése potenciális balesetveszélyt jelenthet.

Drónfelvétel a Balatonról Forrás: Légi Fotó & Videó

Jelenleg igen nehézkes a légügyi szabályozást betartva élvezni a drónreptetésben rejlő örömöket,

az adminisztráció és az engedély beszerzése miatt 30 napra kell előre gondolkodni, ha valaki reptetni szeretné a drónját.

Ezen a helyzeten fog nagymértékben segíteni a várhatóan július 1-jétől hatályba lépő, pilóta nélküli légi járművekről szóló NFM-rendelet, mely bizonyos feltételek teljesülése esetén akár szükségtelenné teszi a légtérhasználati engedély megszerzését is, de legalábbis lehetőséget biztosít majd rövidebb eljárás keretében megszerezni.

Ugyanakkor valamennyi üzemeltetési formának továbbra is feltétele lesz a felelősségbiztosítás megkötése.

„Az, hogy a drónok károkat okoznak, sajnos nem zárható ki a jövőben sem, főként, ha figyelembe vesszük, hogy milyen mértékben nő számuk a hazai légtérben. Az új szabályozás azonban minden bizonnyal hozzájárul majd ahhoz, hogy Magyarországon is nőjön a drónjukat felelősségteljesen, tudatosan használók tábora, mellyel a drónok által okozott károk rendezése is megoldott lesz" – hangsúlyozta Kádár Péter.