Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem csak hipszter-trend a fából készült bicikli

fa vázú bicikli, Connor Wood Bicycles
Vágólapra másolva!
Az 1817-ben feltalált kerékpár váza még fából készült – 2017-ben ehhez a régi tradícióhoz tér vissza több vállalkozás szerte a világban. Ezek a cégek a bicikli egyes elemeit, vagy akár az egészet fából – leginkább kőrisből, tölgyből vagy dióból – készítik.
Vágólapra másolva!

Egyre kelendőbbek a természetes alapanyagok felhasználásával, kézműves technológiával készített kerékpárok a világban.

– mondta Chris Connor, a Connor Wood Bicycles tulajdonosa a BBC-nek. A 2012-ben alapított cég kerékpárja fakeretes, a többi alkatrész, mint például a fogaskerekek vagy a kerék, acélból, szénből és gumiból készülnek. Az ára 3.500 és 11 ezer dollár (egy és három millió forint) között változik.

Connor Wood Bicycles terméke Forrás: connorcycles.com

Az eladások száma folyamatosan nőtt, de a kezdet nem volt könnyű. Méghozzá azért, mert a kerékpárosok félve állnak hozzá a fakerethez, úgy vélik, nem elég strapabíró vagy biztonságos – foglalta össze Connor.

Valójában a fa nagyon tartós alapanyag, nem véletlenül használják szerszámok, sílécek, csónakok és még repülőgépekhez készítéséhez is.

Ráadásul jobban elnyeli a rezgéseket az egyenetlen útszakaszokon, így sokkal csendesebb és kevésbé fárasztó a kerékpározás. És természetesen nagyszerűen néz ki – tette hozzá az alapító.

Woodster Bikes Forrás: woodsterbikes.com

Az Egyesült Királyságban működő Splinterbike kerékpárja száz százalékig fából készül, vagyis nem csak a keret, hanem a fogaskerekek, a lánc, és még a kormány is.

– nyilatkozta Gregor Cuzak a szlovén Woodster Bikes társalapítója.

A világ más cégeihez hasonlóan a Woodster olyan ügyfeleket céloz meg, akik értékelik a kifinomult dolgokat az életben.

A kerékpárok kerete bükkfából vagy tölgyfából készül, és áruk 2.500 eurótól egészen 17 ezer euróig (800 ezertől 5 millió forintig) terjed. Ráadásul minden vásárló kap egy egyedi könyvet, amelyben leírják az egyedileg gyártott bicikli készítésének lépéseit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről