Nem tudja tartani a lépést a világ legnagyobb vagyonalapja

norvégia
Vágólapra másolva!
Túl gyorsan ralizik a részvénypiac a világ legnagyobb vagyonalapja számára. A norvég jegybanknak idén már el kellett adnia a részvényeiből, mert megközelítette tűrőképességének határát.
Vágólapra másolva!

Noha a norvég jegybank (Norges Bank) idén 70 százalékra emelte a maximális részvénykitettség korlátját az ország vagyonalapjában, az év második felében már ezt a szintet is sikerült majdnem elérni. Nem véletlen tehát, hogy a szuverén alap ebben az évben már nettó eladónak számít részvénypiacon – írja a Bloomberg.

A 970 milliárd dolláros norvég vagyonalap példája pedig

intő jelként szolgálhat számos nyugdíj- és szuverén vagyonalap számára, melyek a világpiac gerincét képezik

– figyelmeztetnek a JPMorgan Chase elemzői.

Bajba kerülhet a világ legnagyobb vagyonalapja Forrás: 123rf.com

Az intézményi befektetők – mint a nyugdíjalapok, egyes befektetési alapok vagy a norvég vagyonalapot kezelő Norges Bank – ugyanis általában szigorú korlátok és célok mellett állítják össze a kitettségeiket. Ha viszont a részvénypiac tovább erősödik, az egy idő után arra kényszerítheti ezeket a befektetőket, hogy fogják vissza a részvénypiaci kitettségeiket – vagyis adjanak el –, annak érdekében, hogy ne lépjék át túlságosan a saját maguk által meghatározott korlátokat – mondták a JPMorgan stratégái.

A Norges Bank

idén nettó eladónak számít,

ahogy összesen 9,4 milliárd dollár értékben adott túl részvényeken – derül ki a JPMorgan jelentéséből. A norvég szuverén vagyonalap ezzel kétszer annyi részvényt adott el az idei harmadik negyedévben, mint amennyit az év első felében vásárolt.

A szuverén alap október 27-én jelentett a harmadik negyedéves eredményéről. Közlésük szerint a teljes eszközállomány 65,9 százalékát tették ki részvények, ami némi emelkedést jelent a 65,1 százalékos második negyedéves szinthez képest.