Dánia részvényekbe terelné a bankbetétesek pénzét

szilveszter
koppenhága
Vágólapra másolva!
Sajátos kísérlet veszi kezdetét Dániában, ahol a világon a leghosszabb ideje uralkodnak negatív kamatok. Az ország kormánya ugyanis elkezdené a kockázatos befektetési eszközök felé terelni a lakosságot a bankbetétek helyett.
Vágólapra másolva!

A dán pénzügyi szektorért felelős miniszter arra buzdítja a skandináv ország lakosságát, hogy több milliárd korona értékű banki megtakarítást toljanak át kockázatosabb befektetési eszközökbe – írja a Bloomberg. Dániában mintegy 840 milliárd korona (135 milliárd dollár) fekszik bankbetétekben a jegybank legutóbbi adatai szerint. Ráadásul a legnagyobb dán jelzálogbank, a Nykredit, szerint ez az összeg csak emelkedni fog 2017 végéig, új rekordot ütve meg.

Mindazonáltal ezek a bankbetétek egyáltalán nem kamatoznak. Ha pedig ehhez hozzávesszük az inflációt is,

a megtakarítók valójában pénzt veszítenek a betétekkel.

Ezt tetézi, hogy a bankok külön díjakat is felszámolnak a vállalati ügyfelek bankbetéteire, tovább növelve a veszteséget.

Mindenki bukik a parkoltatott pénzeken

Miközben Brian Mikkelsen üzleti miniszter hangsúlyozta, senkit nem akar kényszeríteni semmire, mégis úgy látja, ezek a pénzek csak ülnek a nulla kamattal futó betéti számlákon, és

semmilyen hasznot nem jelentenek a dán társadalomra nézve.

Egy interjúban pedig reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ennek a tőkének egy részét hasznos munkára lehet fogni.

Érdekes kísérlet kezdődhet Dániában Forrás: robertharding/Robert Harding Productions/Robert Harding Productions

A háttérben az áll, hogy Dániában immár több mint fél évtizede negatív szinten tartja a jegybank az alapkamatot, ami a leghosszabb időszaknak minősül az egész világon. Ennek részben az az oka, hogy a központi bank igyekszik védeni a korona kötöttségét az euróhoz. Mikkelsen javaslata szerint

a bankbetéteket át kellene terelni részvénypiaci eszközökhöz kötött megtakarítási számlákra.

Ez ugyanis egyrészt segítené az ország vállalatait, másrészt némileg több nyereséget eredményezne a megtakarítók számára is.

Kedvezmények és mínuszok

Bár egyelőre még nincs meg a végleges tervezet, Mikkelsen ebben a hónapban megkapta a politikai támogatást a projekthez, amely 2019-ben léphet életbe. Jelenleg úgy tűnik, a dánok számára lehetővé tennék, hogy 200 ezer koronáig helyezzenek át tőkét részvénypiaci megtakarítási számlákra. Emellett

az így realizált hozamra kivetett adó csupán 17 százalékos lenne, ami a fele a dán tőkejövedelmeket általánosan terhelő rátának.

A tervnek azért is van jelentősége, mert a legnagyobb skandináv pénzügyi csoport, a Nordea Bank szerint Dániában 2020-ig még bőven negatív kamatokkal kell számolni.