Az afgán gazdálkodók újra visszatértek a máktermesztéshez

Afganisztán, mákföld, opium
In this photograph taken on April 8, 2016, Afghan farmers harvest opium sap from a poppy field at Gereshk in Helmand Province. Opium poppy cultivation in Afghanistan dropped 19 percent in 2015, compared to the previous year, according to figures from the Afghan Ministry of Counter Narcotics and United Nations Oiffce on Drugs and Crime. / AFP PHOTO / NOOR MOHAMMAD
Vágólapra másolva!
Dacára a nemzetközi segítségnek és az afgán kormányzat erőfeszítéseinek, Afganisztán mezőgazdasága képtelen kivergődni az ópiummák termesztésének csapdájából. 2016 után, idén ismét rekordot döntött a betakarított mennyiség, ez pedig különösen a briteknél ad okot súlyos aggodalmakra. Az ottani utcai heroin mintegy 90 százaléka ugyanis a hányattatott sorsú közép-keleti országból kerül a felhasználókhoz.
Vágólapra másolva!

Három évvel azután, hogy a brit katonák és a segélyszervezetek munkatársai kivonultak Helmand tartományból, Afganisztán déli térségeiben ismét visszatértek az ópiummák termesztéséhez – számol be a fejleményekről a Telegraph. A becslések szerint a mezőgazdasági művelésre alkalmas területek legalább harmadát mákültetvények foglalják el, az idei termés minden korábbi rekordot megdönt, miközben a briteknél és az Egyesült Államokban is mélypontra zuhant számos drog, többek között a heroin ára.

Afgán farmerek Helmand tartományban, mely az ópiummák termesztésének egyik központja az országban Forrás: AFP/Noor Mohammad

Sokszor és régóta próbálkoznak

Hosszú története vannak, hogyan próbálta Afganisztán diverzifikálni mezőgazdasági termelését. Legalább

az 1979-ben kezdődő polgárháborús időszakig visszavezethető az,

hogy a földművelés szempontjából kedvezőtlen adottságú ország megkísérelte a hagyományosan termesztett növényfajták helyett más, gazdaságilag is értékes növénykultúrák meghonosítását. Például az Origo is írt arról, hogy Herat tartomány földművesei néhány éve sikeresen váltottak sáfrányra, noha a farmerek egy része a tálibok nyílt fenyegetésével kellett hogy szembenézzen döntése miatt.

2002-ben – egy évvel a 9/11-es néven ismert terrortámadások után – került az országban hatalomra Hamid Karzai elnök. A nyugatbarát politikus a nemzetközi vállalásokkal összhangban, számos intézkedést hozott a drogtermelés visszaszorítására, és szorgalmazta, hogy

az ENSZ és a nemzetközi közösség adjon alternatívát a kényszerhelyzetben lévő afgán farmerek számára a máktermelés leváltására.

A 2003-ban elfogadott Afgán Nemzeti Drogstratégia elkészítésében a kormány az ENSZ és az Egyesült Királyság szakértőivel működött együtt. A dokumentum azt feltételezte, hogy az ország drogtermelése már 2008-ra 70 százalékkal csökken, 2013-ra pedig kereskedelme is megszűnik.

Szélkakas tálibok

Az afgán drogtermelés történetének figyelemre méltó mozzanata, hogy a tálibok még 2000-ben betiltották a termelést, mivel ez volt a feltétele a nemzetközi segítségnek a súlyos szárazságtól sújtott ország számára. A tiltás nyomán jelentősen visszaesett a termelés, ám a 2001-es események után a táliboknak lényegében egyetlen gazdasági esélyét jelentette a mák. 2008-ra már több tucat heroinlabort működtetek szerte az országban, és több mint 400 millió dollárt szedtek be az „ágazatból".
Úgy tűnik, az Iszlám Állam legalább e tekintetben következetesebb a tálbikonál. A hírek szerint a szélsőséges terrorszervezet tiltott dolognak tartja a mák termesztését és használatát, ezért az általa ellenőrzött területeken több ópiumültetvényt is megsemmisített.

További fontos mozzanat, hogy az afgán heroin a Brit Királyság mellett mind nagyon mennyiségben jut el az USA-ba is. Ebben nigériai terjesztők működnek közre. A tálibok tavaly fegyveres támadással akarták visszafoglalni a termesztés egyik fellegvárának számító Helmand tartományt, ahol az afgán gazdáknak lényegében a fő megélhetési forrását jelenti a mák termesztése.

Nincs ellenszer a növekedés megállítására

A helyzet idén még aggasztóbbá vált. A friss ENSZ jelentések szerint, az afgán ópiummák termesztése idén 87 százalékkal haladja meg a tavalyi mennyiséget.

Ez 9000 tonna, drogalapanyagnak használható növény betakarítását jelenti.

Idén 87 százalékkal nőtt az afgán termés az előző év eredményéhez képest Forrás: AFP/NurPhoto/Wali Sabawoon

Az ENSZ drogbűnözéssel foglalkozó hivatalának jelentése szerint (UNODC) ez több milliárd dollárnyi forgalmat jelenthet a közeljövőben, főként az ázsiai és európai felvevőpiacokon. Nem csak nemzetközi viszonylatban, hanem helyben is komoly probléma a drog. Egy 2016-os becslés szerint Afganisztánban közel 3 millió drogfüggő van.

A jelentések arra is felhívják a figyelmet, hogy az utóbbi években a korábban más növényre váltott

farmerek nem csak visszatértek a mákhoz, hanem egyes helyeken a termelést is korszerűsítették.

Például megjelentek a napenergiával működtetett öntözőberendezések és más eszközök a mákföldeken. Ugyanakkor ezeket a termelésben érdekelt csoportosulások szerzik be, a földeken dolgozó kétkezi munkások nagyon csekély jövedelemre tesznek szert a máktermesztésből.

Helmand tartomány továbbra is fontos a táliboknak, ahol a szövetséges csapatok távozása után, a farmerek többsége visszaállt a máktermesztésre Forrás: AFP/Wakil Kohsar

A britek most amiatt aggódnak, a rekordmennyiségnek köszönhetően súlyosbodni fog országukban a droghelyzet, mivel az olcsó heroin még olcsóbb lesz az utcákon. Mintegy 300 ezer drogfüggőt tartanak nyilván az Egyesült Királyságban, ezek ellátása és a kapcsolódó költségek, jelentősen megterhelik a brit gazdaságot. Történik ez amellett, hogy

a britek 2003 és 2011 között 48 millió fontot

(nagyjából 17 milliárd forint) fordítottak csak közvetlenül Afganisztánban a kábítószer-ellenes küzdelemre. Hasonló nagyságrendben költött a célra az Egyesült Államok is.

A britek most azt mondják: növelni fogják erőfeszítéseiket azért, hogy a farmerek végképp leálljának az ópiummák termesztésével és más növénykultúrákat terjesszenek el földjeiken. Még akkor is, ha az ópiummáknál keresve sem lehetne egyszerűbb és igénytelenebb, a szárazságot jól tűrő növényt találni a tápanyagokban szegény afgán földekre.