Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem tart örökké ez a nyugalom sem

tőzsde árfolyam összeomlás befektetés részvény hangulat
NEW YORK - OCTOBER 13: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange moments after the opening bell October 13, 2008 in New York City. Following a rise in global markets, the Dow was up over 400 points in morning trading. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikai részvénypiac már évek óta igen jól tartja a befektetőket. Noha újabb és újabb rekordokat látunk, azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy az emelkedés nem tart örökké. A történelmi tapasztalatok alapján pedig már igencsak ideje lenne egy nagyobb korrekciónak.
Vágólapra másolva!

Legutóbb a Wells Fargo adott ki egy figyelmeztetést azzal kapcsolatban, hogy a befektetőknek nem érdemes túlságosan elbizakodottnak lenniük. A jelenlegi környezet ugyanis rendkívülinek számít, ha azt nézzük, hogy mennyire hiányzik a volatilitás, vagy az érzékelhető részvénypiaci korrekció. A mostani hullám ugyanis szokatlan hosszú ideje tart – írja a MarketWatch.

Történelmi szemszögből nézve az látszik, hogy

az amerikai részvénypiac átlagosan 11 havonta produkál egy érzékelhető korrekciót.

A legutóbbi ilyen 2015 novemberében volt – írják a Wells Fargo elemzői. Ezzel együtt a múltbéli tapasztalatok azt mutatják, hogy az amerikai részvénypiac évente átlagosan háromszor vagy négyszer megbicsaklik és esést mutat. Erre legutóbb 2016 júniusában volt példa.

Mozgások nélkül

Ráadásul a piaci kilengések is rendkívül nyomottak az elmúlt időszakban.

Az S&P 500 például idén olyan szűk tartományban mozgott, amelyre 1995 óta nem volt példa.

A volatilitás hiányát az is jól mutatja, hogy közel hat éve nem fordult elő olyan, hogy a mutató egy kereskedési napon legalább 4 százalékos elmozdulást produkált volna.

Egyelőre még nem kell várni a bika kimúlását Forrás: AFP/Bryan Thomas

Tekintve, hogy a befektetői elbizakodottságot igen nehéz pontosan megmérni, nem véletlen, hogy eltérő vélemények érkeznek a témában. A Bank of America Merrill Lynch szerint például az eladói és vételi optimizmus összehasonlítása egyértelmű vételi jelzést mutat, míg a Goldman Sachs szerint piaci eufória tulajdonképpen nincs is, vagyis valószínűtlen, hogy hamarosan beindulna egy nagyobb szakadási hullám.

Hangulat és korrekció

Ezzel párhuzamosan egy friss hangulat-felmérés (AAII Investor Sentiment Survey) szerint a befektetők 33,3 százaléka vár emelkedést a következő hat hónaptól, miközben 37,9 százalék semleges, és csupán 28,7 százalék vár csökkenést.

Idén a Wall Street számos gazdasági tényezőnek örülhetett.

Ilyenek az erős vállalati eredmények, illetve az amerikai adóreformmal kapcsolatos remények. A kisebb kapitalizációjú papírok különösen jól reagáltak a várakozásokra, amit az is mutat, hogy a Russell 2000 index több mint 11 százalékot erősödött augusztus 21. óta.

A Wells Fargo elemzői végső soron arra jutottak, hogy a rövid távon egyelőre igen kicsi az esélye annak, hogy az amerikai részvénypiac nagyobb esést produkáljon. Következésképpen a banknál elkezdtek készülni arra, hogy a ciklus végéhez közeledünk, de egyelőre még nem adtak ki valódi figyelmeztető jelzést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről