Már megvannak a befektetők idei kedvencei

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
A feltörekvő területeken már láthatók a kedvenc befektetési célpontok 2017-re. Oroszországban és Indiában minden eszköz népszerűségnek örvend, míg Brazíliában a vállalati kötvények, Mexikóban pedig az olcsó peso lehet az idei sláger.
Vágólapra másolva!

A legvonzóbb feltörekvő befektetési célpontokat olyan területek adják ebben az évben, melyek javuló politikai környezettel rendelkeznek, illetve amelyek másoknál kevésbé vannak kitéve a tovább emelkedő amerikai kamatoknak, és a Donald Trump elnökségétől várt hatásoknak – írja a Bloomberg.

Oroszország

Azon befektetők számára, akik szeretnek alacsony kamatok mellett devizákat venni és magasak mellett eladni, az orosz rubel az elsődleges célpont. A UBS szerint a rubellel folytatott ilyen üzletek

26 százalékos potenciális hozamot jelenthetnek a következő 12 hónapban.

Ezzel pedig mindenkit lenyomhatnak a feltörekvő európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) térségben.

A rubel nagy sláger lehet 2017-ben Forrás: AFP/Dmitry Serebryakov

Amellett pedig, hogy Oroszországban relatíve magas a kamatszint, az ország az emelkedő olajárból is profitál. Ennek tudható be, hogy az NN Investment Partners számára az orosz részvénypiac is „nyilvánvaló jelölt" a legjobbak között.

Dél-Afrika

Egyes befektetők úgy látják, hogy Jacob Zuma elnök hatalma halványulóban van Dél-Afrikában, ami felpörgeti az ország részvényeinek és kötvényeinek vonzerejét. Különösen úgy, hogy többek szerint Dél-Afrika valószínűleg elkerüli adósságának leminősítését.

Mexikó

A mexikói fizetőeszköz jelenleg a legvonzóbb célpont egész Latin-Amerikában. Nemcsak arról van szó ugyanis, hogy a peso nagyon olcsó, de az is fontos, hogy

a deviza erősen profitálhat a mexikói központi bank szigorából,

illetve abból, ha kiderül az új amerikai elnök politikája mégsem lesz annyira protekcionista, mint azt sokan várták – mondta Enrique Diaz-Alvarez, az Ebury Partners szakértője.

Brazília

A Petrobras kötvényei még mindig olcsók, a Banco do Brasil speciális esetben átválható (CoCo) kötvényei emelkednek, a Samarco pedig agresszív fogadást jelenthet, ahogy a cég feltehetően folytatja idén a működését, és újratárgyalja a hiteleit – jelezte Carlos Gribel, az Andbanc Brokerage fix hozamú befektetésekkel foglalkozó szakértője.

Chile

Az ország részvényei várhatóan

nyerni fognak a réz emelkedő árfolyamával,

illetve komoly esély van rá, hogy az üzleti élet számára sokkal kedvezőbb politikai légkör alakul majd ki a 2017-es elnökválasztás után – véli egyöntetűen a Morgan Stanley, a JP Morgan, valamint a BTG Pactual Group.

India

Tekintve az USA protekcionista fordulatának lehetőségét ebben az évben, az ázsiai ország befektetési eszközei egyre szebbnek tűnnek.

Egyre izgalmasabbak az indiai befektetések Forrás: The Times of India/Copyright © Bennett, Coleman & Co. Ltd 2015. All rights reserved/Ranjit Deshmukh

Ráadásul a kötvénypiaci befektetők számára Narendra Modi novemberi döntése is jól jöhet, melynek értelmében visszavonják a forgalomban lévő nagyobb címletű bankjegyeket. Ennek hatására ugyanis a jegybank kamatot emelhet, ami pozitív befolyással lehet a kötvényekre.

Indonézia

Az ország benchmark részvényindexének legnagyobb cégei vagy hazai fókuszú fogyasztói vállalatok, vagy bányatársaságok, melyek profitálhatnak abból, ha a szén és a nikkel árfolyama tovább emelkedik 2017-ben. Ezzel párhuzamosan

Indonézia magas hozamú kötvényei már jó ideje a befektetők kedvencei,

különösen azt követően, hogy a folyó fizetési mérleg hiány jelentős szűkülést mutatott az elmúlt néhány évben. Ezzel pedig az ország immáron sokkal kevésbé van kitéve az USA magasabb kamataiból eredő sokkhatásoknak, mint 2013-ban.