A bankoknak is drága lesz a brexit

brexit Horizontal
Demonstrators fly an EU and a Union flag during a rally following an anti Brexit, pro-European Union (EU) march in London on March 25, 2017, ahead of the British government's planned triggering of Article 50 next week. Tens of thousands of pro-EU protesters took to London's streets Saturday, in defiance of the terror threat, to mark the bloc's 60th anniversary just days before Brexit begins. Britain will launch the process of leaving the European Union on March 29, setting a historic and uncharted course to become the first country to withdraw from the bloc by March 2019. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
A brexit utáni időszakban 30 és 50 milliárd dollár közti friss tőkére lesz szükségük a bankoknak, hogy támogassák a működésüket az új európai környezetben.
Vágólapra másolva!

A brexit utáni időszakra való átálláshoz szükséges friss tőke nagyjából a 15-30 százalékát jelentené annak a tőkemennyiségnek, amellyel a bankok ma jelen vannak Európában – idézi a Bloomberg az Oliver Wyman tanácsadó cég kedden kiadott elemzését.

Ezzel együtt a pénzintézetek működési költségei 1 milliárd dollárral nőhetnek, ahogy a korábban Londonban irányított banki tevékenységeket duplikálni kell a kontinensen – írja az elemzés.

Költséges költözések

Amennyiben bekövetkezik a hard brexit, vagyis a bankok elveszítik az előnyös hozzáférésüket az Európai Unió egységes piacához, az széttöredezné a nagykereskedelmi bankrendszert. Ráadásul

ebben az esetben a szektor a nyereségességéből is igencsak veszítene,

ami azt jelenti, hogy akár 2 százalékponttal is csökkenhetnek az egy részvényre jutó hozamok – figyelmeztetnek az elemzést jegyző szakértők.

Nem lesz könnyű a bankoknak az átmenet Forrás: Ralph Orlowski/Reuters

Mindeközben a bankok egyre nagyobb lendülettel igyekeznek megvetni a lábukat a kontinensen – különösen Frankfurtban. Egyelőre ugyanis nem látszanak túl nagy előrelépések a brexittel összefüggő tárgyalások során, ami menekülésre ösztönzi a pénzintézeteket. Az Oliver Wyman szakértői úgy számolnak, hogy

a britek EU-tól való elszakadása nagyjából 35 ezer munkahelyet vihet el a szigetországból,

melyből 17 ezer a nagykereskedelmi bankszektorhoz kötődik.

Növekvő nyomás

Ezzel párhuzamosan viszont a nyomás is megnőhet azokon a bankokon, amelyek fokozzák jelenlétüket a kontinensen.

Az Európai Központi Bank ugyanis szeretne szigorúbb felügyeleti környezetet teremteni,

és arra kényszeríteni a pénzintézeteket, kellően bizonyítsák a stabilitásukat és önállóságukat – írja a jelentés.

Hozzáteszik, ezek az új kihívások végső soron arra kényszeríthetnek egyes bankokat, hogy megkérdőjelezzék bizonyos tevékenységeik életképességét a brexit utáni európai világban. Következésképpen, néhányan akár át is helyezhetnek kapacitásokat Európából más térségekbe, például Ázsiába vagy az Egyesült Államokba.