Szárnyalnak az európai légitársaságok

repülőgép hajtómű
Vágólapra másolva!
Miután az elmúlt éveket végigharcolták a vezető európai légitársaságok, úgy tűnik, a szektor most újra erőre kap. Az iparág ugyanis idén túlragyoghatja a szélesebb részvénypiacot.
Vágólapra másolva!

A Lufthansa és az International Consolidated Airlines Group (IAG) részvényei több mint 19 százalékot emelkedtek az idei első negyedévben. Az Air France-KLM Group pedig 37 százalékot erősödött, és három éve a legjobb negyedévet hozta össze. Ezzel párhuzamosan a nagy kihívónak számító fapados légitársaságok közül a Ryanair árfolyama alig mozdult, az EasyJet pedig mindössze 2,7 százalékot izmosodott – írja a Bloomberg.

A most tapasztalt folyamat optimizmusra adhat okot a nagyok számára, mert igencsak szembemegy az eddigi trendekkel. Míg ugyanis a Ryanair az elmúlt öt évben 29 százalékos éves hozamot ért el, addig a Lufthansa csupán 9 százalékosat.

Árak és hangulatok

A háttérben részben az áll, hogy míg az Air France-KLM és a Lufthansa

a vártnál jobb bevételi trendeket tud felmutatni,

köszönhetően például a hosszú távú járatok iránti élénk keresletnek, addig a Ryanair és az EasyJet folyamatosan vágta vissza az árait, hogy versenyben maradjon az európai piacon. Ez a folyamat pedig visszafogta a profitvárakozásokat, és egyre nagyobb aggodalomra ad okot a befektetők körében.

Az Air France-KLM részvényének idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Nem véletlen tehát, hogy a legnagyobb európai légitársaságok igencsak optimisták a jegyárakkal kapcsolatban – hangsúlyozta a Barclays elemzője, Oliver Sleath. A bank egyébként az Air France-KLM esetében 70 százalékkal emelte meg a kamat- és adófizetés előtti nyereség előrejelzését, míg a Lufthansánál ez a javítás 30 százalékos volt.

Roham a részvénypiacon

A teljes körű szolgáltatásokat nyújtó légitársaságok ráadásul a spekulánsok számára is izgalmasak lehetnek. Az látszik ugyanis, hogy míg az Air France-KLM részvényével a várható nyereséghez képest nagyjából ötszörös áron kereskednek, az IAG részvényeivel pedig hétszeres áron, addig a Ryanair és az EasyJet papírjainál ez az arány 12-szeres.

Vagyis a nagyok most igen kedvező árakon forognak.

Emelkedőben a nagy légitársaságok Forrás: 123rf.com

Mindazonáltal egyes elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a most tapasztalt részvényemelkedés eltúlzott lehet. A Bank of America Merrill Lynch például le is minősítette vételi kategóriáról alulteljesítőre az IAG és Air France-KLM papírjait,

figyelmeztetve a kereskedési lázból fakadó esetleges kockázatokra.

A francia vállalat kapcsán az elemzők arra is felhívták a figyelmet, a cégnek rövid távon korlátozott lehetőségei vannak a költségmegtakarítások javítására, ahogy közelegnek a francia választások.