Több tízezer informatikusra lenne szükség Magyarországon

Deutsch Tamás interjú Szabó Annának
Vágólapra másolva!
Nagyszabású konferencián mutatják be holnap a Digitális Munkaerő Programot, amelynek egyik fő célja az informatikusok és a digitálisan magasan képzett szakemberek képzésének támogatása. Magyarországon több mint 22 ezer informatikus hiányzik. A Digitális Munkaerőpiac 2017 elnevezésű rendezvényen a digitális szempontból lemaradt mikro-, kis- és középvállalkozókat segítő Modern Vállalkozások Programjának eddigi eredményeiről is beszámolnak. A Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos, Deutsch Tamás, aki a konferencián előadást tart, az Origónak azt mondta: a kkv-k lemaradásban vannak a nagyvállalatokhoz képest.
Vágólapra másolva!

A magyar informatikusok és digitális szempontból magasan képzett szakemberek hiányának pótlása lesz az egyik fő téma hétfőn a Digitális Munkaerőpiac 2017 elnevezésű konferencián.

Becslések szerint a hazai gazdaságból jelenleg

több mint 22 ezer informatikus hiányzik, míg a magas digitális képzettségű szakemberekből több százezresre tehető a hiány.

Nélkülük az Ipar 4.0 és más gazdaságfejlesztési kezdeményezések megvalósítása, a hazai kkv-k technológiai fejlesztése, az új befektetők hazánkba vonzása, vagy akár csak a meglévők megtartása is egyre nagyobb gondot jelenthet.

A probléma kezelésére a kormány a szakmai szervezetek és érdekképviseletek, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), több nagy tanácsadó cég, valamint számos piaci szereplő részvételével széles körű szakmai fórumot hív életre.

A versenyképes digitális munkahelyek létrejöttének egyik alapfeltétele, hogy a kkv-k döntéshozói ismerjék az infokommunikációs megoldások használatából eredő előnyöket.

Az MKIK ennek érdekében hozta létre a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, valamint a Kormányzati Informatikai Ügynökséggel karöltve a Modern Vállalkozások Programját (MVP), amely a hazai kkv-k digitalizációját szeretné elősegíteni.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Silas Stein

A nagyszabású projekt kapcsolódik a rövid, közép- és hosszú távú intézkedéseket keretbe foglaló Digitális Munkaerő Programhoz (DMP).

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének egyik kulcskérdése, hogy pontos információkkal rendelkezzenek saját vállalkozásukról, annak működését befolyásoló tényezőkről.

A digitálisan képzett szakemberek hiányának csökkentésében a bérezésen és a juttatásokon túl a képzés és továbbképzés, a digitális eszközökkel végzett távmunka lehetősége, valamint a versenyképes munkakörnyezet nyújthat megoldást.

A kkv-kat segítő program fő célja, hogy a hazai vállalkozásokat új informatikai alkalmazások használatára ösztönözze, és segítsen nekik korszerű eszközökhöz, szoftverekhez és szolgáltatásokhoz jutni. A program kétéves időtartamú, és kifejezetten a vidéki kkv-k számára nyújt segítséget. Budapest és a közép-magyarországi régió, valamint az agrárágazat nem tartozik a programhoz.

A Modern Vállalkozások Program 3000 kkv-t szeretne támogatni, és 127 vidéki rendezvényen ismertetik a projekt részleteit az érdeklődő vállalkozóknak. A támogatott pályázók közel ezer kedvezményes informatikai termék közül választhatnak, 400 minősített informatikai szállítótól.

A Digitális Jólét Program (DJT) részét képező projekthez összesen 4,2 milliárd forint támogatás kapcsolódik – nyilatkozta az Origónak Deutsch Tamás, a programért felelős miniszterelnöki biztos, aki kiemelte: a digitális gazdasági fejlesztés terén a kkv-k lemaradásban vannak a nagyvállalatokhoz képest, amelyek jóval nagyobb mértékben rendelkeznek a fejlesztéshez szükséges forrással és szakembergárdával.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos Fotó: Polyák Attila - Origo

Mint mondta, az MVP nemcsak a digitális eszközök elérhetőségével, hanem a kkv-k számára nyújtott képzésekkel is próbál segíteni a magyar foglalkoztatottak közel 70 százalékát adó kkv-knak.

A hazai digitális infrastruktúra fejlettsége már csak kevéssé marad el az EU-s átlagtól, a mobilinternet-hálózat terén pedig a harmadik helyen állunk a világméretű összehasonlításban.

- mondta Deutsch Tamás.

Kiemelte, hogy

a legnagyobb lemaradásunk a digitális gazdaságban és a digitális államigazgatásban tapasztalható.

A hozzáférés lehetőségének javítása érdekében az internet áfáját 18 százalékra csökkentette a kormány javaslatára az Országgyűlés, jövőre pedig a tervek szerint már csak 5 százalék lesz az áfakulcs. Idén júniustól a szolgáltatók kínálatában

elérhetővé válik a Digitális Jólét Alapcsomag, amelynek ára legkevesebb 15 százalékkal lesz kisebb

az egyes szolgáltatók kínálatában már szereplő, legkedvezőbb internet-hozzáférési előfizetési díjaknál.

A digitális kompetenciafejlesztés terén komoly feladatok állnak előttünk – fogalmazott a miniszterelnöki biztos, hozzátéve, hogy felmérések szerint a még nem internetező polgárok 30 százaléka azt nevezte meg problémának, hogy nem tudja, hogyan kell használni a világhálót.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos Fotó: Polyák Attila - Origo

Deutsch az oktatás digitalizációját is a legfontosabb feladatok közé sorolta. A digitális átalakulás során a kompetenciák fejlesztése csökkenti a digitális szakadék kialakulásának lehetőséget.

A digitális közigazgatási fejlesztésekre a hazai források mellett jelentős uniós források is rendelkezésre állnak a Köfop (közigazgatás- és közigazgatás-fejlesztési operatív program) keretében.

A digitális közigazgatás fejlesztése egy lépcsőzetes munka, ennek a programnak a felelőse a Miniszterelnökség és a Belügymisztérium - mondta az Origónak a miniszterelnöki biztos.

A Modern Vállalkozások Programja számokban

- 8720 regisztrált kkv partner
- 4183 a teljes, helyszíni informatikai és üzleti átvilágításon átesett vállalkozások száma, ebből terven felül +325 sikeres cégauditot végeztünk el.
- 2972 azon, kevésbé fejlett régiókban működő mikro-, kis- és középvállalkozások száma, amelyek Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítést kaptak, illetve amelyek a Modern Vállalkozások Program szolgáltatásainak igénybevétele mellett a minősítés kiadásának feltételrendszerének megfelelnek.
- 404 informatikai minősített szállító
- 990 kedvezményes informatikai termék
A statisztikai rendszer indulása óta 1266 újonnan bevezetésre kerülő IKT alkalmazásigénylés történt.
- Több mint 123 rendezvény volt országszerte (a projekt zárásáig összesen 127 rendezvény).
- Plusz öt százalék vissza nem térítendő többlettámogatás a 48,2 Mrd Ft keretösszegű GINOP-3.2.2. program keretében, és már 10% önrésszel pályázhat.