Semmi nem csillapítja a világ legdrágább ingatlanpiacát

Bud Spencer forgatási helyszínei
Hongkong éjszakai látképe
Vágólapra másolva!
Új csúcsot ért el a hongkongi ingatlanpiac, noha a város vezetői igyekeztek visszafogni a szárnyaló lakásárakat. A megugró kereslet azonban minden kísérletnek ellenáll a világ legdrágább ingatlanpiacán.
Vágólapra másolva!

Mindenkori csúcsot értek el a hongkongi lakásárak a február 19-én véget ért héten. Ráadásul az egyébként is magas keresletet fokozza, hogy két kínai vállalat 16,9 milliárd hongkongi dollár (2,2 milliárd amerikai dollár) értékben vásárolt vízparti telkeket ingatlanfejlesztések céljából – írja a Bloomberg.

Jóllehet a kormány igyekszik hangsúlyozni, hogy a kamatok mellett a kínálat is emelkedni fog a következő időszakban, és nem szükséges most vásárolni, ezt senki nem hiszi el – mondta Wong Leung-Sing, a Centaline Property Agency egyik vezetője.

Újra a csúcson

A mostani csúcs csak egy újabb bizonyítéka annak, hogy a város jelenlegi vezetése alatt

még a kivetett adókkal sem sikerült enyhíteni a magas ingatlanpiaci keresletet

az elmúlt öt év során. Hongkongban egyébként a jövő hónapban választanak új vezetést.

A piaci növekedést jelző bika szobra a hongkongi tőzsde épülete előtt. Forrás: AFP/Philippe Lopez

A Centaline adatai meghaladták a legutóbbi, 2015 szeptemberében mért csúcsot, és 16 százalékos erősödést mutatnak a március végén elért mélypont óta. Mindez annak ellenére következett be, hogy a tranzakciók csökkentek, mióta a kormány megnövelte a kivetett illetékeket minden vásárlásra, kivéve a helyiek első ingatlanvételét.

Ezzel párhuzamosan a 10 ingatlanpiaci vállalat részvényét követő Hang Seng Property Index a hét elején

már 15 százalékos emelkedést mutatott ebben az évben,

szemben a Hang Seng részvényindex nagyjából 8 százalékos erősödésével.

Nincs megállás

A kínai cégek telekvásárlásai ráadásul további áremelkedésekre utalnak. Az üres telkek árai meghaladták a már meglévő ingatlanok árait az adott térségben. Ebből pedig az következik, hogy a vásárlók szerint az árak sokkal magasabbak lesznek a következő néhány évben – hangsúlyozta Denis Ma, a Jones Lang LaSalle kutatója.

Napjainkban Hongkongé a világ legdrágább ingatlanpiaca, ahol

a lakásárak 370 százalékkal emelkedtek a 2003-ban véget ért hat éves süllyedést követően.

Ez az állapot az elmúlt időben fokozta az elégedetlenséget, és ezzel egy időben csökkentette Hongkong versenyképességét az ázsiai pénzügyi központok között. Az egyik nagy versenytársnak számító Szingapúr például egyre népszerűbb a kivándorlók körében, köszönhetően a sokkal olcsóbb lakhatási költségeknek.