A mesterséges intelligenciát is bevetik a tőzsdén

profit dollár eredmény tőzsde piac gazdaság
Vágólapra másolva!
A tőzsdei kereskedést és kereskedőket figyelő intelligens szoftvereket tesztelnek a tőzsdék, közölte az amerikai pénzügyi szektor felügyeletért felelős Finra.
Vágólapra másolva!

A New-Yorki-i Nasdaq és a London Stock Exchange már idén tervezi olyan, immár tanulni képes programok bevetését, amelyek

célja a brókerek közti visszaélésgyanús párbeszédek (chat) és tranzakciók feltárása.

A sikeres bevezetés után ezeket a programokat olyan bankoknak és befektetési alapkezelőknek ajánlanák fel megvételre, amelyek ezen a két tőzsdén kereskednek. A Financial Industry Regulatory Authority (Finra) jövőre fogja tesztelni hasonló programját.

MI-vel szűrnék ki a tőzsdei visszaéléseket Forrás: Pixabay.com

Ezek a programok algoritmusok alapján

tanulmányozzák az emberi viselkedést és a tranzakciókat, és kiválasztják a gyanús eseteket,

mondta Tom Gira, a Finra piaci regulációs részlegének vezetője. Hasonló programok már sikeresen működnek más területeken, viszont a Finra olyan mennyiségű adatot felügyel, 50 milliárd eseményt naponta, hogy ezeknek a programoknak a használatával a téves riasztások száma kezelhetetlenné válhat.

Nem mindenre képesek

Az intelligens, tanuló programok nem lesznek képesek feltétlenül megelőzni olyan eseményeket, mint a 2010-es Dow Jones villám-krach, amikor a Dow Jones index rövid időn belül több mint ezer pontot esett. Viszont olyan visszásságokat göngyölíthetnek fel velük valós idejű elemzéssel, mint a 2013-ban történt bankközi kamat- és árfolyam-manipulációk. Ezek kivizsgálása évekig tartott a hagyományos módon.