Kamatot vágott az MNB

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
Az egynapos hitelkamat 10 bázisponttal 1,15-ről 1,05 százalékra csökkent, az egynapos betéti kamat pedig mínusz 0,05 százalék maradt – jelentette be kedden a monetáris tanács kamatdöntő ülése után a Magyar Nemzeti Bank. Ezzel a lépéssel a testület 120-ról 110 bázispontra szűkítette a kamatfolyosót. A monetáris tanács a kötelezőtartalék-rátát is csökkentette. A lépés következtében további 170 milliárd forinttal bővül a bankrendszer szabad likviditása. 
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács az elemzői várakozásoknak megfelelően

nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén

A Monetáris Tanács március és május között három lépésben csökkentette a jegybanki alapkamatot 1,35 százalékról 0,9 százalékra, amely azóta is érvényben van.

A kamatfolyosó szűkítésével a tanács további lépést tett a monetáris lazítás irányába, azt követően, hogy a szeptemberi kamatdöntő ülésen korlátozást vezetett be a három hónapos jegybanki betétekre.

A Magyar Nemzeti Bank az egynapos hitelkamatot 10 bázisponttal csökkentette Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Akkor döntött arról, hogy a negyedik negyedévben összességében elhelyezhető kereskedelmi banki betétállomány nem haladhatja meg a 900 milliárd forintot, ami legkevesebb 200–400 milliárd forint kiszorítását jelenti a betéti eszközből.

A jegybank kedden jelentette be, hogy 150 milliárd forint összegben hirdet meg 3 hónapos betétet a bankoknak a szerdai tenderen a lejáró, 222 milliárd forinttal szemben, amivel újabb összeget enged rá a pénzpiacra a hozamok csökkenésének reményében.

A kötelező tartalékrátát is csökkentették

A monetáris tanács a kötelező tartalékrátát december 1-jei hatállyal

2 százalékról 1 százalékra csökkenti.

A lépés következtében további 170 milliárd forinttal bővül a bankrendszer szabad likviditása – közölte a Nemzeti Bank.

A jegybank a pénzpiaci hozamok mérséklődésén keresztül kívánja elérni a monetáris kondíciók lazítását és a gazdasági növekedés ösztönzését. A monetáris tanács mindent megtesz, hogy a három hónapos betétállományra bevezetett korlátozás hatékonyan fejtse ki az elvárt lazító hatást.

Az inflációs cél elérése miatt a monetáris tanács további lazításra is kész Fotó: Origo

A bankrendszer likviditásának bővítése és a monetáris kondíciók további lazítása érdekében az egynapos hitelkamatot 10 bázisponttal 1,05 százalékra csökkentette, az egynapos betéti kamatot -0,05 százalékon tartotta a testület, így a kamatfolyosó tovább szűkült.

Ezzel összhangban az egyhetes jegybanki hiteleszköz kamata is csökkent 5 bázisponttal 1,00 százalékra – tették hozzá.

Amennyiben a későbbiekben az inflációs cél elérése indokolja, a tanács kész a

monetáris kondíciók további lazítására

– közölte az MNB.

Tovább finomhangolja a forintlikviditás szűkülését az MNB

A forintlikviditás szűkülését az MNB az elmúlt hetekben más eszközökkel is igyekezett finomhangolni, így két euró-forint swap tendert hirdetett meg, összesen 400 milliárd forint értékben. Az MNB legutóbbi kommunikációiban már jelezte, hogy véget ért a legutóbbi kamatcsökkentési sorozat, mivel a korábbi várakozásoknál némileg lazább fiskális politika elegendő mértékben ösztönözheti a gazdasági növekedést ahhoz, hogy elérje 3 százalékos inflációs célját – írja kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Az erodálódó kamatok és hozamok hatással lehetnek a forint árfolyamára is,

azaz a magyar fizetőeszköz gyengülhet az euróval szemben, amennyiben folytatódik a forint kamatelőnyének csökkentése – közölte elemzésében Ürmössy Gergely, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

Jövőre tovább csökkenhet az alapkamat Forrás: MTI/Oláh Tibor

Tovább csökkenhet az alapkamat

Novemberben és decemberben is fontos lesz a kamatdöntő ülés, hiszen annak ellenére, hogy valószínűleg szinten marad az alapkamat az év végéig, a bankrendszer folyamatosan kiszorul a jegybank által kínált három hónapos futamidejű betétből.

Ürmössy Gergely a bankközi kamatok további csökkenésére számít,

2017 folyamán 0,5 százalékig

csökkenhet jövőre a bankközi kamat, vagy akár még alacsonyabbra.