Adósságcsökkenés szempontjából az élen vagyunk az EU-ban

Vágólapra másolva!
Miközben az euróövezet országainak nem sikerült lejjebb vinni az államadósságuk GDP-hez viszonyított arányát tavaly július óta, addig Írország és Hollandia után Magyarország csökkentette a legnagyobb mértékben az államadósságát, derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. Hazánk 78,8 százalékról 75,6 százalékra szorította le az államadósságát, miközben a külföldiek felé fennálló tartozás aránya mérséklődött, és az állampapírok ötöde a lakosság kezébe került.
Vágólapra másolva!

Kettészakadni látszik az Európai Unió az államadósság kezelése szempontjából:

míg Görögország, Olaszország, Portugália és Belgium nem képes kikeveredni az adósságspirálból, addig a három balti állam, valamint Románia és Bulgária sikeresen leszorította az államadósságát.

Az átlagot tekintve változatlan a helyzet az euróövezetben, ahol 91,2 százalék az eladósodottság szintje, és egy év alatt minimális, egy százalékpont alatti elmozdulás történt.

Az EU átlaga ennél jobb, 84,3 százalék, de itt sem látszik érdemi változás, mindössze egy tized százalékpontos csökkenés tapasztalható 2015 és 2016 második félét összehasonlítva.

Hazánk azon államok közé tartozik, ahol jelentős mértékben sikerült csökkenteni az államadósságot ebben az időszakban, 78,8 százalékról 75,6 százalékra,

ráadásul úgy, hogy az adósságszerkezetben is pozitív változás történt.

Egyrészt sokat mérséklődtek az állampapírok után fizetendő kamatszintek a jegybank kamatcsökkentésével párhuzamosan, másrészt

az adósságunk egyre kisebb része devizatartozás. Az állampapírok ötöde pedig már a lakosság tulajdonában van,

ami az ország szempontjából kisebb sérülékenységet és kitettséget jelent a külföldi befektetők felé.

Az Eurostat adatai szerint

a legnagyobb mértékben Írország tudta lejjebb vinni adósságszintjét, rögtön ezután következik Hollandia és Magyarország.

A visegrádi országok közül Szlovákia és Csehország is mérsékelte államadósságát, míg a lengyeleknél közel három százalékpontos növekedés látható.

Görögország helyzete szinte kilátástalan: a megszorító intézkedések és a nemzetközi mentőcsomag ellenére egy év alatt tíz százalékponttal nőtt az ország adósságterhe,

ami mutatja, hogy érdemi adósságelengedés nélkül a görögök saját erőből nem lesznek képesek kikeveredni az adósságcsapdából.