Őszi adócsomagban jön a járulékcsökkentés

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
Budapest, 2016. augusztus 12. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter érkezik a gazdasági növekedés legfrissebb adatait értékelő sajtótájékoztatójára, a minisztériumban 2016. augusztus 12-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A kormány tervei szerint két-három évre elhúzott járulékcsökkentés valósulhat meg, összekapcsolódva egy olyan rendszerrel, amely a bérnövekedéshez ad többlettámogatást a járulékcsökkentésen keresztül – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán. 
Vágólapra másolva!

Az elképzelések szerint lesz egy alap-járulékcsökkentés, amelyet esetleg két év után követ a járulékszint olyan csökkenése, amelyik már a béremelést honorálja – fejtette ki a miniszter.

A műsorban elhangzott, hogy

és akár már a jövő héten meglehet erről a végleges terv.

Varga Mihály szerint jöhet a járulékcsökkentés Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Figyelő csütörtökön megjelent lapszámában kormányzati forrásra hivatkozva arról írt, hogy 2017-től többéves járulékcsökkentési program indul, amelynek azonban feltétele lesz a béremelési kötelezettség. Vagyis

a munkáltatók nem nyelhetnék le az alacsonyabb szociális hozzájárulási adó miatt keletkező megtakarítást,

azt vagy annak egy részét át kell engedniük a dolgozóknak. A hetilap értesülése szerint a járulékcsökkentés része lesz az őszi adócsomagnak.

Nincs mozgástér viszont az egy számjegyű szja-ra, ismerték el a Figyelőnek a kormányból. A gazdaságösztönző csomag része lesz továbbá a tőzsde élénkítése. A kis- és középvállalkozások tőzsdei jelenlétét segítendő létrehoznak egy kockázati tőkealapot, valamint a tartós befektetési számlák tulajdonosai is remélhetnek további adókedvezményeket.

De mi jöhet?

A megoldás az lehet, hogy a kiadások kisebb mértékben nőnek százalékosan, mint a bérek, és akkor máris lehetőség nyílik a terhek valamekkora mérséklésére – írja a Privátbankár.hu.

Öt év alatt akár 50 százalékkal is nőhetnek a bérek Forrás: AFP

Konkrét példát említve: a nyugdíjak most minden évben az infláció mértékével nőnek. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjkassza bevételeinek, vagyis a nyugdíjjárulékoknak is csak ilyen szerény, jelenleg 1-2 százalékos mértékben kell nőniük. A bérek ezzel szemben 6-8 százalékkal emelkednek.

És hogy mi lenne a végeredmény?

Öt év múlva

legalább 50 százalékkal magasabb nettó bérek,

így lényegesen csökkenne a fejlett országokhoz képesti bérkülönbség. A második öt évben is dinamikus béremelkedés történhet, nem növekvő költségvetési hiánnyal és kiegyensúlyozott nyugdíjkasszával. Az egyetlen negatívum, hogy a nyugdíjak reálértéke csak szinten maradna.

Az OKSZ támogatja a járulékcsökkentést

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a járulékcsökkentésnek a versenyképesség javításával kell összekapcsolódnia.

A kereskedelmi érdekképviselet szerint

az eddig megismert járulékcsökkentési szándék segítheti a vállalkozásokat a munkaerőhelyzetük javításában,

hiszen a béreket terhelő adó mérséklése nélkül a vállalkozások teherviselő képessége kisebb.

Egyértelmű, hogy a vállalkozások bérterheit célszerű csökkenteni, mivel ez egyidejűleg a versenyképességüket, termelékenységüket is javítja, ez a záloga annak, hogy a munkaerőpiaci helyzet és a versenyképesség egyidejűleg javuljon - hangsúlyozza a kereskedelmi szövetség.

Az OKSZ szerint a vállalkozások béremelési lehetőségeinek határt szab versenyképességük, termelékenységük,

a nagyobb bérköltséget már nem képesek bevételeikből kigazdálkodni,

a bérköltségek növelése olyan áremelkedéssel már nem járhat, amit a piac nem fogad el.

Napvilágot láttak más olyan elképzelések is, amelyek szerint nem a vállalkozások terheit, hanem a bruttó keresetekből levonható bérjárulékokat, vagy a személyi jövedelemadót kellene csökkenteni.

Ez a megoldási lehetőség nem érintené a vállalkozások közterheit, nem javítaná versenyképességüket, termelékenységüket sem, nem a valós gondokat orvosolná - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség.