Embereket vertek át gyógyító hatásúnak mondott termékekkel

nk20140417
Manila, 2015. április 16. Fülöp-szigeteki villanyszerelők munkában Manilában 2015. április 16-án. A Fülöp-szigeteki elektromos áramszolgáltató energiatakarékosságra hívta fel a lakosság figyelmét, miután a napi áramfelhasználás elérte a 8271 megawattot. (MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)
Vágólapra másolva!
Elekroszmog kiszűrésére alkalmas termékek miatt bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal. A Földelni Jó Kft.-re 600 ezer forint bírságot, míg az Echo tévére 500 ezer forintot bírságot szabtak ki.
Vágólapra másolva!

Megalapozatlanul reklámozta gyógyító, egészségre vonatkozó és egyéb hatásokkal a Geo-Connect Pad és a Geo-Connect Bed termékeket a Földelni Jó Kft. – állapította meg a GVH.

A GVH szerint a Geo-Connect Pad (alátét) és a Geo-Connect Bed (derékalj vagy lepedő) termékek reklámozásával azt üzenték a fogyasztóknak, hogy ezek a termékek kompenzálják a káros hatásokat, amelyeket az elektroszmog gyakorol az emberi szervezetre (és amelyek következtében többek között betegségek alakulhatnak ki), valamint hogy e betegségek megelőzhetők, kezelhetők a fent sorolt termékekkel, illetve a fogyasztó jótékony és egyéb hatásokat remélhet használatuktól.

Forrás: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

A GVH úgy ítélte meg, hogy a Földelni Jó Kft. jogsértően népszerűsítette termékeit, mert

  • megalapozatlanul hirdette, hogy azok alkalmasak konkrét betegségek gyógyítására, hiszen ezt a vállalkozás nem tudta megfelelő bizonyítékokkal alátámasztani. Ismertetett bizonyítékai ugyanis nem a Földelni Jó Kft. által forgalmazott Geo-Connect Pad és Geo-Connect Bed termékek hatásairól készült tanulmányok, egyéb írások és dokumentumok, hanem a földelés, mint módszer hatásaira vonatkoznak;
  • a termékeknek bizonyítékok nélkül tulajdonított az emberi szervezet normál állapotával, annak fenntartásával kapcsolatos, az egészségre gyakorolt kedvező hatásokat, hiszen a vállalkozás ezen állítások esetében is a fenti bizonyítékokat kérte figyelembe venni;
  • szerkesztői tartalomnak álcázott reklámokat közvetített az Echo TV-n közzétett műsoraival, mert az „ELEKTRO/SOKKK" műsor a Geo-Connect Pad és Geo-Connect Bed termékek értékesítésének előmozdítása céljából készült, amiért a Földelni Jó Kft. fizetett, azonban mindez nem derült ki a fogyasztó számára, még a műsor végén közzétett rövid tájékoztató ellenére sem.

A GVH a bírság kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat kiterjedt volt, és

sérülékeny fogyasztókat

célzott meg.