Sumákolnak az oroszok, miközben rekord mennyiségű olajat hoznak föl

Azerbajdzsán gazdasága, .
Olajfúrótornyok állnak a Kaszpi-tengerben, az azerbajdzsáni főváros, Baku közelében 2005. október 7-én
Vágólapra másolva!
Oroszország várhatóan 548 millió tonna, napi átlagban 11 millió hordó kőolajat termel jövőre, ami Szovjetunió felbomlása után a legtöbb. Moszkva ugyanakkor továbbra is fontosnak tartja a kőolajtermelés visszafogására vonatkozó törekvéseket - mondta az orosz energiaügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai szeptember végén Algírban előzetes megállapodást kötöttek arról, hogy a jelenleginél napi mintegy 700 ezer hordóval kevesebbet, napi 32,5-33 millió hordó olajat hoznak csak felszínre. A részleteket az OPEC novemberi bécsi ülésére dolgozzák majd ki,

ahová meghívták Oroszországot is, amely a világ legnagyobb olajtermelője.

Az orosz szakminiszter hangsúlyozta: az olajkitermelés "befagyasztására" továbbra is szükség van, Oroszország álláspontja ebben a kérdésben nem változott. Azt mondta, hogy az OPEC november 30-ai ülése előtt több országba is ellátogat, így például ezen a hétvégén Szaúd-Arábiába, a jövő héten pedig Bécsbe utazik és egyeztet majd az OPEC főtitkárával is.

Olajfúrótornyok Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Vlagyimir Putyin orosz államfő korábban bejelentette, hogy Moszkva támogatja az OPEC közelmúltbeli megállapodását, azaz kész csatlakozni a kőolaj-kitermelést korlátozó közös intézkedésekhez, és erre szólítja fel a többi exportőr államot is.

Mindeközben Oroszország kitermelése szeptemberben mintegy 4 százalékkal rekordszintre, napi 11,11 millió hordóra emelkedett.