Hullámvasútra ültették az eurót

EKB, Mario Draghi, euróválság
Vágólapra másolva!
Nem változtat az irányadó kamaton az Európai Központi Bank - jelentette be a szervezet elnöke. A hírre az euró felpattant egy negyed órára. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank nem változtat az irányadó kamaton (0%), se a kamatfolyosó alsó (-0,4%) és felső határán (0,25%) - jelentette be Mario Draghi. A szervezet olasz elnöke azt is elmondta, hogy az eszközvásárlási program havi keretét 80 milliárd eurón hagyják, valamint, hogy a program jövő márciusig marad érvényben.

Ez egyébként megfelel a piaci várakozásoknak. Abban már nem is reménykedett senki, hogy a kötvényprogram határidejét tovább tolják mint jövő március, pedig a piac egybehangzó véleménye szerint szükség lenne rá.

- felelte Draghi egy újságírói kérdésre.

Mario Draghi Forrás: MTI/EPA/Arne Dedert

Draghi szerint az európai gazdaság továbbra is ellenáll a globális bizonytalanság hullámainak, ami részben az alacsony olajáraknak is köszönhető.

Az olajárak azonban elindulhatnak felfelé a közeljövőben, és velük együtt az infláció is, de valószínűleg a szükségesnek tartott 2 százalék alatt marad - mondta az EKB elnöke, aki azt is kifejtette, hogy szerinte az

EKB függetlenségét semmi sem fenyegeti.

A sajtótájékoztató után elindult felfelé az euró. Nem sokkal délután 3 óra előtt a közös valuta dollárral szembeni árfolyama felment 1,104-ig (1,096-ról), de negyed órával később már vissza is esett 1,095-re.