Megdicsértek három magyar bankot

Fitch ratings, hitelminősítő,
Vágólapra másolva!
Megerősítette három magyarországi bank, a K&H Bank, az Erste Bank Hungary (EBH) és CIB besorolásait a Fitch Ratings, egyes alapszintű hitelképességi mutatóikat pedig javította.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő csütörtök este Londonban bejelentette, hogy a K&H és az EBH hosszú távú osztályzatát "BBB", a CIB Bank hosszú távú besorolását "BBB mínusz" szinten erősítette meg.
Mindhárom osztályzat kilátása stabil.

A Fitch ugyanakkor emelte e bankok "életképességi" minősítéseit (Viability Ratings, VR), a K&H esetében "bb plusz"-ra az eddigi "bb"-ről, a magyar Erste-érdekeltség esetében "b plusz"-ra "b"-ről, a CIB esetében pedig "b"-re az eddigi "b mínusz"-ról.

Három bank kapott új besorolást Forrás: AFP/Joel Saget

A Fitch Ratings módszertanában a VR-mutató az egyes pénzintézeteknek a normál üzletmenetből fakadó inherens hitelképességi minőségét méri, a rendkívüli külső segítség lehetőségének figyelembe vétele nélkül.

Segítettek az anyabankok

A hosszú távú osztályzatok megerősítéséhez fűzött indoklásában a hitelminősítő közölte, hogy e lépésében a három anyabank, a KBC Bank, az Erste Group Bank AG és az Intesa Sanpaolo segítségnyújtási képességéről és hajlandóságáról alkotott változatlan nézete volt a fő tényező.

A Fitch megítélése szerint a KBC, az Erste és az Intesa a jövőben is jelentős hajlandóságot mutat majd a magyar érdekeltségek támogatására szükség esetén, mivel

a közép- és kelet-európai térség továbbra is stratégiai fontosságú mindhármuk számára.

A hitelminősítő hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a magyar bankokra meghatározott besorolási plafont továbbra is csak egy fokozatnyival tartja a mindenkori - jelenleg "BBB mínusz", vagyis immár befektetési ajánlású - szuverén magyar adósbesorolás felett, tükröztetve azokat országkockázatokat, amelyek szuverén törlesztési csődhelyzet esetén korlátozhatják e bankok adósságszolgálati képességét, vagy tulajdonos bankjaik folytatódó segítségnyújtási hajlandóságát, vagy mindkettőt.

A Fitch közölte azt is, hogy fenntartja a CIB és tulajdonosa, az Intesa hosszú távú besorolásai közötti kétfokozatnyi különbséget, mivel megítélése szerint "valamelyest bizonytalan", hogy az Intesa mennyire elkötelezett hosszú távon a magyar piac mellett, tekintettel a CIB még mindig gyenge - jóllehet javuló - teljesítményére és kilátásaira.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő New York-i irodája Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

A VR-értékelések javítását a Fitch Ratings azzal indokolta, hogy stabilizálódik a magyar bankok működési és szabályozói környezete, és ennek eredményeként enyhült az eszközminőséget és a jövedelmezőséget terhelő nyomás.

A Fitch elemzői köztölték:

elsősorban a folytatódó gazdasági növekedés és a lakossági szektor eszközminőségére nehezedő nyomás enyhülése miatt. Ez utóbbival összefüggésben a hitelminősítő kiemeli, hogy a devizaalapú ingatlanhitelek tavalyi átváltása nyomán csökkent valamelyest a lakossági szektor adósságterhe.

Emellett a magára találó helyi ingatlanpiac is segíti a bankok mérlegtisztulási folyamatát - áll a Fitch elemzésében.