Egyiptom a csőd felé támolyog

Egyiptom piac gazdaság bazár szuk
Egyptians walk past traditional lanterns known in Arabic as "Fanous", sold during the Muslim holy month of Ramadan, in the Saida Zeinab district in the capital Cairo, as the faithful prepare for the start of the holy month, on May 29, 2016. More than 1.5 billion Muslims around the world will start to celebrate Ramadan the first week of June, during which observant Muslims fast from dusk to dawn. / AFP PHOTO / MOHAMED EL-SHAHED
Vágólapra másolva!
Három éve az utcára vonultak az egyiptomiak, és elzavarták a Murszi vezette rezsimet, de a gazdasági problémák nem oldódtak meg, sőt, azóta csak tovább romlott a helyzet: jelenleg ismét olyan a hangulat, mint 2013-ban. 
Vágólapra másolva!

2013-ban zavarták el az egyiptomiak Mohamed Murszi elnököt, és terrorszervezetnek nyilvánították a Muszlim Testvériséget. A hatalomváltást Abdel-Fattáh esz-Szíszi, a hadsereg akkori főparancsnoka, a kormány védelmi minisztere hajtotta végre, jelenleg ő Egyiptom elnöke. A The National Interest cikke szerint az egyiptomiak most feltűnően hasonló problémákkal néznek szembe, mint három éve, Murszi elnöklése végén:

romlanak a gazdasági körülmények, és növekszik a feszültség az egyiptomi fiatalok és az ország vezetése között.

Hogy komoly lehet a baj, arra az is utal, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is Egyiptom megsegítésére sietne: az IMF egy hároméves hitelcsomag keretében 12 milliárd dollárt (körülbelül 3300 milliárd forint) adna Egyiptomnak, amit az öböl menti arab államok is kiegészítenének néhány milliárddal – legalábbis a Bloomberg cikke szerint.

Kereskedők próbálnak teherautóra rakni egy frissen gazdát cserélt tevét az ország legnagyobb tevepiacán Forrás: MTI/Máté Bence

A különböző makroadatokból már látszódik, hogy valami nincs rendben az egyiptomi gazdasággal, ugyanakkor a gazdasági növekedés 2014 közepe óta minden egyes negyedévben meghaladta a 3 százalékot. Makroszinten más pozitívum viszont nem igazán van.

Bajban a gazdaság egyik alapszektora

Az egyiptomi gazdaság a turizmusra épül, az viszont 2011-ben beszakadt, és

azóta megfeleződött a havonta Egyiptomba érkező turisták száma,

a legutóbbi hónapokban pedig már csak 400 ezer körül volt az országba látogató turisták száma.

Ezek havi adatok: a 2010-es rekordévben volt olyan hónap, amikor majdnem 1,5 millió turista kereste fel az országot. Ez persze hatással van a turizmusból származó bevételekre is: Egyiptom 2010-ben még 12,5 milliárd dollárral lett gazdagabb a turizmusból, viszont ez az összeg 2014-ben már csak 7,5 milliárd volt.

Megcsappant a devizatartalék

A 2011-es krach a devizatartalékokra sem volt jó hatással: a több mint 36 milliárd dollárnyi devizatartalék több mint fele elpárolgott, 14 milliárd alá csökkent, jelenleg pedig 16 milliárd dollár környékén mozog.

Piac Kairóban Forrás: AFP/Mohamed El-Shahed

Tehát a tartalékok megfogyatkoztak, az államadósság is megugrott – a 2010-es, a GDP-hez mért 73,7 százalékos adósságráta 2014-re 90,5 százalékra nőtt –, míg a legfontosabb bevételi forrás, a turizmus is komoly gondokkal küzd. Mindezek mellett

az egyiptomiaknak drágult az élet is: 2009 óta nem volt ilyen magas az infláció,

mint most, 15,5 százalékos.

A The National Interest összeállítása szerint tavaly őszhöz képest csak az alapvető élelmiszerek a ára harmadával nőtt.

Bajban a fiatalok és a diplomások

A munkanélküliségi ráta ugyan csökkent a 2014-es rekordszintekhez képest, de még mindig nagyon magas, 12,5 százalékos szinten van. A körülbelül 85 milliós ország lakosságának mintegy 40 százaléka 10 és 20 év közötti. A cikk idézi a washingtoni székhelyű Brookings Institution egyik tudósának, Adel Abdel Ghafar kutatásainak eredményeit, amelyek szerint

az egyiptomi fiatalok körében 30 százalékos a munkanélküliség.

A szakértő tanulmánya szerint Egyiptomban minél magasabb képesítéssel rendelkezik valaki, annál nehezebb – a kvalitásainak megfelelő – munkát találnia. Az egyetemi végzettséggel rendelkezők 34 százaléka nem talál tartósan munkát.

Nőnek az adóterhek, jön az áfa

A költségvetési hiány csökkentése érdekében 2012-ben 20-ról 25 százalékra emelték a társasági adót, és szintén 20-ról 25 százalékra a személyi jövedelemadót a Trading Economics Egyiptomra vonatkozó adatai szerint.

Idén augusztus végén a parlament több hónapos vita után elfogadta azt a törvényt, amely szerint a 2016–2017-es pénzügyi évre 13, utána 14 százalékos áfakulcsot vezetnek be. Ez az eddig alkalmazott 10 százalékos, értékesítés után fizetendő adót (sales tax) váltja fel.

Egyiptom csak „bóvli” a hitelminősítőknél

Egyiptomot mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő cég – a Standard & Poor's, a Fitch és a Moody's is – messze a befektetésre ajánlott sáv alatt, azaz a „bóvli” kategóriában tartja számon: Egyiptom mindhárom cégnél az erősen spekulatív kategóriában található.

– idézi a Bloomberg cikkét a The National Interest. Hogy ez mikor lesz, azt most nagyon nehéz megmondani, ugyanakkor a magyar állam bízik Egyiptomban, ahol több magyar cégnek is jelentős befektetései vannak (például az egészségügyi vagy a vízügyi szektorban, de két éve a Magyar Nemzeti Kereskedőház is nyitott egy irodát Kairóban).

Egyiptom fontos partner

„A magyar–egyiptomi gazdasági kapcsolatok gyors és kiegyensúlyozott fejlődése mindkét ország érdeke. 2014 végére Egyiptom vált a magyar áruk legfőbb exportpiacává az arab világban” – mondta a nyáron Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy kairói üzleti fórumon. Szerinte a magyar–egyiptomi gazdasági együttműködésben komoly növekedési lehetőségek vannak. Ugyanezen a hivatalos látogatáson 9 magyar–egyiptomi üzleti megállapodást kötöttek. összesen 126 milliárd forint értékben.