A jegybank engedély nélküli pénzintézeteket vizsgál

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank azonnali hatállyal megtiltotta a König Bank Zrt.-nek és a Király Arany és Gyémánt Zálogház Kft.-nek, hogy jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek. Az MNB piacfelügyeleti eljárásokat folytat a társaságoknál. A cégeknek nincs jegybanki engedélyük, ezért semmiféle pénzügyi szolgáltatást nem végezhetnek.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti székhelyű König Bank Zrt. (König Bank), illetve a szintén budapesti székhelyű Király Arany és Gyémánt Zálogház Kft. (Király Zálogház) tevékenységének áttekintésére, tájékoztat közleményében a jegybank.

A jegybank az alapítást sem engedélyezte

A König Bankkal szembeni piacfelügyeleti eljárás azt kívánja megállapítani, hogy – az önmagát Közép-Európa legnagyobb privátbankjaként hirdető – társaság végez-e, vagy végzett-e üzletszerűen az MNB engedélye vagy bejelentés nélkül a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatási tevékenységet. A jegybank nyilvántartásaiban a König Bank nem szerepel, így

jegybanki engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet nem folytathat.

A jegybank az illetékes cégbíróságnál már korábban törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezett, mivel

a König Bank cégbírósági bejegyzése úgy történt meg, hogy annak alapítását az MNB előzetesen nem engedélyezte.

Hozzátéve, hogy a társaság cégneve is – annak tevékenységi körét és választott cégformáját illetően – megtévesztő látszatot kelthet.

A zálogháznak sincs engedélye

A König Banknál végzett helyszíni ellenőrzés során az MNB észlelte, hogy a társaság belvárosi irodájában a vele tulajdonosi összefonódást mutató Király Zálogház is tevékenységet folytat.

A jegybank nyilvántartásaiban a Király Zálogház szintén nem szerepel,

így jegybanki engedélyhez, bejelentéshez kötött tevékenység végzésére ez a társaság sem jogosult. Mindezek nyomán az MNB a Király Zálogházzal szemben is haladéktalanul piacfelügyeleti eljárást indított, melynek keretében szintén azt vizsgálja, hogy a társaság végez-e, vagy végzett-e üzletszerűen az MNB engedélye vagy bejelentés nélkül a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.