Hiányzik legalább 50 ezer idénymunkás

alma almafa almaszüret dolgozik fa Foglalkozás gyümölcs gyümölcsfa HÉTKÖZNAPI munkás NÖVÉNY SZEMÉLY szüretel Napkor, 2014. szeptember 22.
Mezőgazdasági idénymunkások jonagored almát szednek Tudlik Tamás őstermelő almáskertjében a Szabolcs-Szatmár-Bereg me
Napkor, 2014. szeptember 22. Mezőgazdasági idénymunkások jonagored almát szednek Tudlik Tamás őstermelő almáskertjében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor határában 2014. szeptember 22-én. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Mintegy 50-80 ezer ember hiányzik a zöldség-gyümölcs ágazatból az idénymunkák időszaka alatt - mondta Ledó Ferenc a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdasággal.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság pénteki számában Ledó Ferenc azt mondta, kifejezetten élőmunka-igényes a paradicsom, az uborka és főleg néhány gyümölcs, így azt alma, körte, barack, valamint az eper és a málna termesztése, illetve leszedése.

Hozzátette: a toborzás nem könnyű, és

az sem igaz, hogy mezőgazdasági feladatokra bárki alkalmas.

A megoldás a gépesítés és a béremelés lenne, ám ennek költségeit csak a leghatékonyabb cégek tudják előteremteni.

Kifejezetten élőmunka-igényes a paradicsom, az uborka és főleg néhány gyümölcs, így azt alma, körte, barack, valamint az eper és a málna termesztése, illetve leszedése. (Képünk illusztráció) Forrás: MTI/Balázs Attila