A duális képzéstől lett népszerű a Pallasz Athéné Egyetem

Ailer Piroska Ailer Piroska háttérbeszélgetés
Ailer Piroska háttérbeszélgetés
Vágólapra másolva!
Július 1-vel jött létre a kecskeméti és szolnoki főiskolák összevonásával a Pallasz Athéné Egyetem. Alig kéthónapos az ország egyik legfiatalabb alkalmazott tudományok egyeteme. Az új intézménynek még nincs rektora, a pályázatokat szeptember 12-ig kell leadni. A pályázók személye egyelőre titkos, de egyikük mégis felfedte magát.
Vágólapra másolva!

A szolnoki és kecskeméti főiskola összevonásából született Pallasz Athéné Egyetemnek a felvételi lebonyolítása volt az első jelentős feladata július végén.

Az új egyetem 1157 hallgatót vett fel,

illetve a szám még egy kicsit változhat, mert most zajlanak a pótfelvételik, mondta Ailer Piroska a Pallasz Athéné Egyetem rektorjelöltje egy háttérbeszélgetésen.

Az integráció négy karral jött létre a kecskeméti és szolnoki főiskolák összevonásából. A Pallasz Athéné Egyetem négy karon – GAMF Műszaki és Informatikai Kar, Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar, Pedagógusképző Kar, Gazdálkodási Kar - képzi a hallgatókat.

Ailer Piroska a Pallasz Athéné Egyetem rektorjelöltje Fotó: Mudra László - Origo

A hallgatók száma

és erre nagyon büszkék vagyunk– tette hozzá Ailer Piroska. Általában a vidéki felsőoktatási intézményeknél a felvett hallgatók létszáma csökkenni szokott.

Elemezték, hogy mi állhat amögött, hogy Kecskeméten nem csökken a tanulni vágyók száma. A rektorjelölt szerint a duális képzés vonzza a diákokat. A kecskeméti főiskola ugyanis már 2012-óta a Mercedes- Benzzel és a Knorr-Bremse-vel közösen indított képzést a kecskeméti főiskolán.

2012-ben adaptálták a Németországban már 40 éve működő modellt és akkor 25 hallgató kezdte meg a duális tanulmányait. 19-en idén februárban már a diplomájukat is megkapták.

A Mercedes-gyárban tavasszal az Origo is járt. Az első duális diplomás Botzheim Dávid azt mondta, úgy érzi a gyakorlati tapasztalatok miatt a diplomája többet ér.

Botzheim Dávid szerint megérte duális képzésre járni Fotó: M. Schmidt János - Origo

A fiatal járműmérnöki diplomásként a Mercedes-gyárban szerezett gyakorlatot főiskolás évei alatt, és most is ott dolgozik.

A magyar felsőoktatásban a Kecskeméti Főiskola vágott bele elsőként a gyakorlatorientált képzésbe. A céljuk az volt, hogy a hallgatók és a gyakorlóüzem között kötődés alakuljon ki, a végzett diákok pedig állásajánlatot kapjanak, és tervezhető életpálya- és karriermodelljük legyen.

Hogy néz ki a duális képzés:

- összesen három és fél évig tart a képzés
- a szemeszter első 13 hetét a hallgatók a Kecskeméti Főiskolán töltik
- ezt nyolc hét gyakorlati képzés követi
- majd 13 hét a főiskolán, a második szemeszterben
- ezt követi újabb 16 hét gyakorlati időszak a nyáron
- ösztöndíjat is kapnak, körülbelül havi 70 ezer forintot
- évente 20 szabadnapjuk van


A duális képzésre egyébként tízszeres a túljelentkezés – mondta a háttérbeszélgetésen Ailer Piroska. Hozzátette, hatvan duális partnere van az egyetemnek, vagyis ennyi cégnél helyezkedhetnek el az egyetemi hallgatók.

Magas volt a léc

Az idei pontszámok viszonylag magasak lettek. A 2016-tól induló új gazdálkodási és menedzsment szakra

448 pont kellett

ahhoz, hogy valaki az államilag finanszírozott helyre bekerüljön.
59 nappali tagozatos és 22 levelező hallgatót vettek fel.

A nappali tagozatosok közülük csak ketten kerültek be az államilag finanszírozottként a többiek költségtérítésesként a Pallasz Athéné Domus Mentis Alapítványtól kérhetnek anyagi támogatást.

Ailer Piroska elárulta, ő is pályázik az új egyetem rektori székére Fotó: Mudra László - Origo

A levelezős hallgatók között 3 államilag finanszírozott hallgató van a többi 19 hallgató költségtérítéses. Azok a nappali tagozatos hallgatók, akik elértek legalább 350 pontot egy olyan támogatásban részesülnek, ami megegyezik a költségtérítés összegével – tette hozzá Ailer Piroska.

Az összevont két intézményeknek egyébként összesen ötezer hallgatója van – mondta Ailer Piroska.
A most felvett hallgatók egyébkén már az új kampuszon tanulhatnak. Kecskeméten a „Nyugati-kapu" fejlesztési övezetében mintegy 5 hektáros területen több mint 30 ezer négyzetméteren öt épület, oktatási, igazgatási-adminisztrációs, könyvtár, kollégium, és kulturális központ épül fel. Az építés feladatát a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. látja el – mondta a rektorjelölt.

Az 1157 felvett diákból körülbelül 100 duális hallgató lesz. A következő években szeretnék a mesterszakok számát is bővíteni - mondta Ailer Piroska. A mesterszak legkorábban a tervek szerint 2018-ban tud elindulni.

A duális képzésre tízszeres a túljelentkezés Fotó: Mudra László - Origo

Az átlagos hallgatók többnyire

10 félév alatt végzik el tanulmányaikat.

A duális képzéseknél azonban a hallgatók motiváltak. Hiszen, ha nem teljesítik időben a vizsgáikat, akkor a gyakorlati képzést nyújtó vállalat szerződést bonthat velük, és elveszíthetik a havi 70 ezer forintos ösztöndíjukat és a lehetőséget, ahol gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek.

Rektorválasztás folyamatban

Az új egyetemnek még nincs rektora. A rektorválasztás folyamatban van. A pályázatok leadásának határideje szeptember 12-e. November elején döntenek a pályázó személyéről. A pályázók neve titkos még, de

Ailer Piroska az Origónak megerősítette, ő is beadta pályázatát a rektori székre.

Ailer Piroska egyébként 2010-től tanít a Kecskeméti Főiskolán 2013-tól pedig annak rektora volt.