Washington 5,5 milliárd forintnyi dollárt költ sajtra

Család, Valóban vízzel hígítják a boltban kapható tejet? sajt
Vágólapra másolva!
Hatalmas sajtfelvásárlást hajt végre az amerikai mezőgazdasági minisztérium, így próbálják enyhíteni a piacon 30 éve nem látott sajtfölösleget. A felvásárolt 5 millió kilogramm sajtot rászorulók közt osztják szét.
Vágólapra másolva!

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium 5 millió kilogramm sajtot fog felvásárolni 20 millió dollárért (5,5 milliárd forintért), jelentette be a tárca augusztus 23-án.

A tejtermelők bajban vannak

Az Egyesült Államokban 30 éve nem volt annyi fölösleges sajt, mint most, írja a CNN. A túlkínálatot a megváltozott vásárlói szokások, az alacsony fogyasztás, az alacsony árak és a megnövekedett európai export okozzák.

Az amerikai tejtermelők bevételei 35 százalékkal csökkentek 2014 óta.

Az Egyesült Államokban 2015-ben összesen 5,4 milliárd kilogramm sajtot termeltek, ez a mezőgazdasági minisztérium szerint rekord. A termelés egy évtized alatt 29 százalékkal nőtt.

A sajtfelvásárlást a kongresszus, a gazdaszövetség, a farmhivatal és a tejtermelők szövetsége kérte a mezőgazdasági minisztériumtól.

Rászorulóknak adják

Washington a felvásárolt sajtot jótékonysági élelmiszerbankoknak fogja adományozni, amik szétosztják majd a rászorulók közt. „A felvásárlás része egy összetett biztonsági hálónak, ami hozzá fog járulni a 30 éves csúcson járó sajtfölösleg csökkentéséhez,

– közölte Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter.