Csúcsokat dönt Európa gazdasága

A nap képei 06.22.
Egy férfi megy egy euróérmét ábrázoló falfestmény mellett Athénban, az euróövezeti országok állam-, illetve kormányfőinek a görög adósságválság ügyében összehívott rendkívüli tanácskozása napján.


http://www.origo.hu/gazdasag
Egy férfi megy egy euróérmét ábrázoló falfestmény mellett Athénban, az euróövezeti országok állam-, illetve kormányfőinek a görög adósságválság ügyében összehívott rendkívüli tanácskozása napján. (MTI/EPA/Jannisz Koleszidisz) http://www.origo.hu/gazdasag/20150622-eurocsoport-csucstalalkozo-junius-22-varakozasok-reformjavaslatok.html
Vágólapra másolva!
A vártnál kissé jobban alakult az euróövezet gazdasági teljesítménye augusztusban a Markit Economics gazdaságkutató intézet közzétett beszerzésimenedzser-indexei alapján.
Vágólapra másolva!

Az euróövezet augusztusi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értéke kissé elmaradt ugyan a várttól, a szolgáltatóipari és az összetett index azonban kellemes meglepetést okozott.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index előzetes augusztusi értéke 51,8 pontra csökkent a júliusi 52,0 pontról. Elemzők a júliusival megegyező értéket vártak augusztusra is.

A szolgáltatóipari BMI 53,1 pontra emelkedett a júliusi 52,9 pontról. A piacon kissé alacsonyabb értékre, 52,8 pontra számítottak.

A BMI 50 pont felett áll Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jannisz Koleszidisz

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett összetett augusztusi BMI 53,3 pontra,

hét havi csúcsra emelkedett

a júliusi 53,2 pontról. Elemzők a júliusival megegyező értéket vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

Az augusztusi BMI-adatok szerint az euróövezet stabil növekedési pályán marad a harmadik negyedévben is, és semmi nem utal arra, hogy a brexit erről letérítette volna - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.

Arról is beszélt, hogy az augusztusi BMI-adatok az év első felében is tapasztalt átlagnak megfelelő 0,3 százalékos negyedéves és 1,2 százalékos éves GDP-növekedésre engednek következtetni a harmadik negyedévben is.

A BMI-mutatók augusztusban tanúsított ellenálló-képessége alapján az EKB valószínűleg nem látja majd szükségét azonnali gazdaságösztönző intézkedések alkalmazására. A foglalkoztatás alakulása azért még nem kielégítő, a megrendelések lassan növekednek. Az erőtlen üzleti hangulatindexek és az infláció alakulása alapján azonban a döntéshozók az év hátralévő részében még folyamodhatnak ösztönző intézkedésekhez - mondta Chris Williamson.