Mégis kivonul a Tesco Magyarországról?

tesco budaörs budaörs Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Vágólapra másolva!
Egy éven belül megszüntetik a Tesco áruházlánc budaörsi központját, ahonnan a teljes magyarországi hálózat operatív irányítása zajlik – írja a Magyar Idők. A lap információi szerint eladásra készítik fel a magyar kiskereskedelem legnagyobb piaci szereplőjét. A Tesco cáfolja a központ bezárását és a magyar piac elhagyását.
Vágólapra másolva!

Egy külön erre a feladatra összeállt, a londoni anyavállalattól, illetve a magyar, a cseh, a szlovák és a lengyel leányvállalatokat képviselő

Tesco Európa központból érkezett munkacsoport kezdte meg a vállalat Budaörsön működő irányító központjának átalakítását.

A hazai Tesco bázisán feladatkörök szűnnek meg, és leépítik az operatív irányításban részt vevők állományát. A cél az, hogy egy éven belül teljes egészében megszűnjön az áruházlánc magyarországi irányító központja – írja a Magyar Idők egy a Tescótól nemrégiben távozott, neve elhallgatását kérő felső vezetőre hivatkozva.

Ismét cáfol a Tesco

A hírre reagálva a Tescónál megkeresésünkre közölték: "korábban már többször hangsúlyoztuk, hogy a Tesco-cégcsoport átalakítását célzó portfólióátvizsgálás befejeződött.

Dave Lewis, a Tesco-csoport vezérigazgatója júniusban ismételten megerősítette, hogy a Tesco elkötelezett a közép-európai, ezen belül a magyar vállalat jövőbeni fejlesztése mellett.

A Tesco nem tervezi a budaörsi központi iroda megszüntetését, bezárását."

Átszervezés

A cikk emlékeztet arra, hogy a cég egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy működésének racionalizálása miatt létrehozta a Tesco Európát, amely a magyar, a lengyel, a szlovák és a cseh áruházakat vonta egy irányítás alá. Akkor a társaság közleményben azt írta, a változás nem érinti az egyes országokban működő központi irodákat, így a budaörsi bázist sem.

Egy éven belül megszűnhet az áruházlánc magyarországi irányító központja Fotó: Bielik István - Origo

Bár a cég e folyamat lezárultáról tájékoztatta korábban a lapot, az írás utal arra, hogy több vidéki áruházból azt jelzik a munkavállalók nyilvános fórumokon, hogy

újabb karcsúsítási hullám kezdődött a multinál,

ezúttal az eladótereket szűkítik le a kétezer négyzetméter feletti hipermarketekben. Említést tesznek továbbá arról is, hogy a hazai Tesco nyilvános mérlegadatai szerint 2015-ben a vállalat részesedése csökkent a magyar kiskereskedelem összes árbevételéből, amely leginkább a diszkontláncokkal szemben vetette vissza a multilánc évek óta tartó versenyelőnyét.

Akadozik az online kiszállítás

A Magyar Idők figyelmét többen arra is felhívták, hogy az eddig kiemelkedően teljesítő online házhoz szállító üzletágnál is problémák lehetnek. Egyre gyakoribb, hogy az internetes vásárlók által megrendelt csomagokat egy órával a kiszállítás előtt a Tesco lemondja, technikai okokra hivatkozva. Ennek oka az írás szerint, hogy

az áruházakban nincs elegendő munkaerő.

A rendeléseket összekészítő dolgozók hiánya miatt a csúcsidőszakokban, így például hétvége előtt akadályokba ütközik a vásárlók kiszolgálása.

A lap forrása szerint a bérköltség és az árukészlet jelenti a legnagyobb kiadást, ezek csökkentése, valamint a budaörsi irányító központ felszámolása a legalapvetőbb lépések egyike a kereskedelmi hálózat felszámolásához.