Magyarországon működik együtt a két nagy kínai vállalat

Szijjártó Péter Stratégiai együttműködésre lépett Magyarországon a Huawei és a Wanhua-Borsodchem
Budapest, 2016. július 28. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j), Ting Csien-seng, a Wanhua csoport vezérigazgatója (j2) és Cseng Vej-feng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója (b) érkezik a Huawei és a Wanhua-Borsodchem kínai cégek stratégiai együttműködési megállapodásának aláírására a budapesti Hotel Ariában 2016. július 28-án. A két legnagyobb magyarországi kínai befektető, a Huawei Technologies és a Wanhua-Borsodchem megállapodása értelmében a magyarországi gyártást a legmagasabb technológiai színvonalra emelik. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Wanhua-BorsodChem, a régió egyik legnagyobb vegyipari vállalata a Huawei Technologies-szal, a világ egyik legnagyobb infokommunikációs megoldásszállítójával. A Wanhua csoport Magyarországon hozza létre infokommunikációs központját, s ebben számít a Huaweire. A megállapodás szerint ugyanis a Huawei támogatja a Wanhua-BorsodChem-et annak érdekében, hogy a vegyipari vállalat elérje stratégiai céljait az okos gyártás, az M2M kommunikáció és gyártó-infrastruktúra felhő-alapúvá fejlesztésének területein, regionális és nemzeti szinten egyaránt. A két vállalat minél több helyi munkaerőt és helyi beszállítót vonna be.
Vágólapra másolva!

A Wanhua-BorsodChem vegyipari csoport Magyarország legnagyobb, míg a Huawei Technologies Magyarország második legnagyobb kínai befektetője, évek óta együttesen közel 5 ezer embernek biztosítanak munkát itthon. Mindkét csoport a legfejlettebb technológiát – vegyipari és infokommunikáció - képviseli iparágában.

Az aláírás pillanata. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A két vállalat az okosgyártás alapjáról, a felhő-számítástechnika alapú, technológiai együttműködésről írt ma alá megállapodást Budapesten.

Az együttműködésről szóló dokumentumot a Wanhua-BorsodChem részéről Ting Csien-seng, a csoport vezérigazgatója, a Huawei Technologies Hungary részéről Cseng Vej-feng vezérigazgató írta alá Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter és Csen Hsziao-csün, a Kínai Népköztársaság Követségének Charge d'Affairs-jének (megbízott ügyvivő) jelenlétében.

A gyártási szektorban is egyre inkább dominálnak majd infokommunikációs technológiai rendszerek, mivel gyorsabb, hatékonyabb munkát tesznek lehetővé, olcsóbban. A vállalatok ''okos'', azaz digitális átalakításával jobban meg tudnak majd felelni a vásárlói elvárásoknak, így optimalizálni tudják az üzemeik és az ellátói hálózataik hatékonyságát is. A digitálisan átalakult gyárakat gyorsabban lehet újraprogramozni, emellett az okos gyártás lehetővé teszi a személyre szabott, rendkívül egyedi, alacsony példányszámú gyártást, kevés költséggel.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a keleti nyitás nemcsak azt célozza, hogy minél több terméket tudjunk eladni a világ azon felén, hanem azt a felismerést is jelenti, hogy

jelentősen megváltozott a világban a tőke mozgásának iránya.

Korábban nyugati vállalatok keresték az olcsóbb munkaerőt és helyezték ki keleten, most viszont megjelent a tőke keletről való áramlása a nyugati világba. A fejlett keleti vállalatok egyre sikeresebbek a keleti piacon és költségeik, logisztikai költségeik csökkentésére helyezik Európába termelői kapacitásukat.

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Csen Hsziao-csün, a Kínai Népköztársaság Nagykövetségének ideiglenes ügyvivője pedig azt, hogy Kína Magyarországot tekinti egyik legmegbízhatóbb partnerének az EU-ban.

Cseng Vej-feng, a Huawei és Ting Csien-seng, a Wanhua-Borsodchem vezérigazgatója, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter érkeznek a sajtótájékoztatóra. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Cseng Vej-feng, a Huawei vezérigazgatója szerint az elkövetkező években a Huawei és a Wanhua-BorsodChem szorosan együttműködik az infokommunikációs technológia területén, beleértve az adatközpontok létrehozását, a felhő alapú architektúrát, a rugalmasan konfigurálható szerverparkot. Ting Csien-seng, a Wanhua-Borsod vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Wanhua a régió legnagyobb kínai befektetője, a magyarországi, európai információs központjának a célja - amelynek a létrehozásához a Huawei-t választották-, hogy a gyártásával, működésével kapcsolatos adatokat összegyűjtsék, tárolják, s strukturált elemzéssel optimalizálni tudják a Wanhua üzemeinek és az ellátói hálózatainak hatékonyságát.