Felpörögtek a szélkerekek

Tengeri szélerőmű
Tovább fejlesztenek
Vágólapra másolva!
Felpörögtek az európai szélenergia-beruházások, az Európai Szélenergia-szövetség adatai szerint az év első felében rekordösszeget, 14 milliárd eurót fordítottak tengeri szélerőművek építésére - írta a Világgazdaság csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az év első felében hét projektről született végső beruházási döntés, ezek együttesen 3,7 gigawattnyi új, part menti szélenergia-kapacitást képviselnek. A lap idézi Giles Dicksont, a szervezet vezérigazgatóját, aki szerint a beruházások felfutása a tengeri szélparkok iránti bizalom erősödésének köszönhető, ám sok a kihívás is, ilyen az a bizonytalanság, amely a főbb piacokon a 2020 után termelt áram mennyiségére, illetve az érintett terület szabályozására vonatkozik.

Tovább fejlesztenek Forrás: AFP/DPA/Hinrich Bäsemann

A teljes európai tengeri szélenergia-kapacitás jelenleg 11,5 gigawattnyi, majdnem hatszor akkora, mint a paksi atomerőműé. E létesítmények 11 ország 82 szélfarmján működnek. Júniusban kilenc európai ország írt alá szándéknyilatkozatot és készített munkaprogramot a szélenergia tengeri hasznosításának növeléséről, tizenegy energiatársaság pedig kötelezettséget vállalt arra, hogy tovább csökkentik a szélenergia előállítási költségét. 2025-re megawattóránként 80 eurós kiadást szeretnének (ez mai áron 25 forintos kilowattóránkénti árat jelentene), és 2021-től évi 4-7 gigawattnyi tengeri szélenergia-kapacitás létesítését is ígérik - írta a lap.