13 milliárdos beruházás Békésben

kamat, hozam, kötvény, profit
bankjegy fizetési eszköz FOTÓ FOTÓTÉMA HASZNÁLATI TÁRGY húszezer forintos bankjegy papírpénz pénz TÁRGY tárgyfotó
Debrecen, 2016. január 4. A megújított húszezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.
Vágólapra másolva!
A Mondi Békéscsaba Kft. 13 milliárd forintos beruházás keretében bővíti békéscsabai gyártótelepét, a most induló beruházással 220 új munkahely jön létre - közölték a prémium márkás csomagolóanyagok gyártásával és nyomtatásával foglalkozó cég vezetői Békéscsabán.
Vágólapra másolva!

A beruházáshoz, amely 2018-ra fejeződik be, a magyar kormány 1,8 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt - mondta Kardos Sándor, a cég békéscsabai gyárának ügyvezető igazgatója.

A békéscsabai cég megvásárolt a helyi önkormányzattól egy, a meglévő üzemével szomszédos, 20 ezer négyzetméteres telket, ahol a tervek szerint új üzemcsarnokok, raktárak, logisztikai központ, szociális blokk és irodaház épül. A felépülő üzemcsarnokokba, és a felújítandó üzemegységbe új technológiájú gépsorokat is beállítanak. A most 200 főt foglalkoztató társaság ugyanakkor tárgyalásokat folytat a békéscsabai önkormányzattal, hogy megvásárolja a szintén szomszédos, mintegy 10 ezer négyzetméteres telket is, ahol korszerű parkolókat kívánnak kiépíteni.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Szarvas Péter, Békéscsaba független polgármestere úgy fogalmazott, hogy a Mondi beruházása a város ipartörténete szempontjából az egyik legnagyobb, vagy a legnagyobb fejlesztés. Szerinte a Mondi továbbra is méltó folytatója lesz

a békéscsabai nyomdászat Kner és Tevan családok által fémjelzett hagyományainak.

Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott arról szólt, hogy kiemelt figyelmet fordít a kormány a Békés megyei fejlesztésekre, hiszen a közelmúltban fejeződött be a Szolnok és Békéscsaba között a vasútberuházás, és rövidesen indul a kétszer két sávos M44-es út megépítése is.

A megye nagyot lép

A következő 2-3 esztendőben pedig, várhatóan mintegy 80 milliárd forintos fejlesztéseket hajtanak végre a megyében működő társaságok, illetve az újonnan betelepülők. A kormánymegbízott számításai szerint ezzel mintegy

1000 új munkahelyet fognak létrehozni.

A Mondi cégcsoport több mint 30 országban megtalálható, 100 gyárában mintegy 25 ezer embert foglalkoztat. Magyarországon Békéscsaba mellett Szadán, Nyíregyházán és Kecskeméten vannak üzemei. A cég kettős jegyzésű vállalati struktúrával rendelkezik. A Mondi Limited elsődleges jegyzéssel a johannesburgi értéktőzsdén, a Mondi plc pedig - prémium jegyzéssel - a londoni értéktőzsdén szerepel. A cégcsoport 2015 évben 6,8 milliárd euró árbevételt ért el. Tőkemegtérülési mutatója 20,5 százalék.